In het kookboek De Joodse keuken van Claudia Roden staat op pagina 340 het recept Arook Thayin, ofwel in het Nederlands Birmese kipkroketjes. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.

 

Vanaf het midden van de negentiende eeuw vestigden joden uit Calcutta, Cochin, Perzië en Irak zich in Birma, in Zuidoost-Azië. Het waren de Baghdadi-joden die er een gemeenschap van maakten en hun kookstijl was sterk bepalend. De meeste joden vluchtten tijdens de Japanse bezetting naar India. Dit is een van de vele recepten die mevrouw Philomène Jacobs van de Indiase Baghdadi-gemeenschap mij stuurde. Het zijn heel bijzondere borrelhapjes.

 

 

 

Klik hier voor de recensie van De Joodse keuken,

 

Ingrediënten

  • 4 bosuitjes, fijngehakt
  • ½ – 2 verse groene chilipepertjes, van zaad ontdaan en fijngehakt
  • ¼ – ½ bos koriander, fijngehakt
  • 3 kipfilets, ca 350 gram
  • 3 eetlepels bloem
  • 4 eieren
  • Sap van 4 cm gemberwortel, uitgeperst in een knoflookpers, of geraspt
  • Zout
  • Neutrale plantaardige olie om in te frituren, voor een laag van 2 ½ cm

 

Bereiding

Hak bosuitjes, chilipepertjes (voor mij is een halve voldoende) en koriander in de keukenmachine. Doe kip, bloem, eieren, gember en zout erbij en laat de machine draaien tot de kip is fijngehakt. (Ik heb de keukenmachine een keer per ongeluk te lang laten draaien. Het resultaat was een soort puree, maar die was ook lekker.) Laat het mengsel 1-2 uur in de koelkast rusten. Laat de olie matig heet worden. Haal een eetlepel door de hete olie en gebruik die om eetlepels kip in de olie te laten glijden. Keer eenmaal om. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Er is genoeg mengsel voor 14 kroketten van ongeveer 6 cm en voor 36 hele kleine kroketjes.

 

Variatie

In het Indiase Baghdadi-gerecht Arook thaheen gaat ook een mespuntje kurkuma.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. De Joodse keuken.