In het kookboek Arabesque van Claudia Roden staat op bladzijde 215 het recept Ayva dolmasi, of in goed Nederlands Gevulde kweeën. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Dit is echt verrukkelijk. Kweeën zijn een groot deel van het jaar verkrijgbaar in winkels voor oosterse producten. Hier worden ze met een vleesmengsel gevuld en heet opgediend. Kweeën zijn hard en hebben een lang verblijf in de oven nodig voor u ze kunt snijden en vullen, maar dit kan van tevoren gebeuren – zelfs de dag ervoor. Ik gebruikte hiervoor heel grote exemplaren, omdat ze er nu eenmaal waren, maar u kunt ook 4 kleine nemen, waarvoor de baktijd korter is. Geef ze heet met rijst met kikkererwten of rijstpilaf.

 

 

Klik hier voor de recensie van Arabesque.

 

Ingrediënten

  • 2 grote kweeperen (elk van ca. 500 gram)
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 1 ½ eetlepel plantaardige olie
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 200 g mager runder-of lamsgehakt
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • Zout en zwarte peper

 

Bereiding

Was de kweeperen en wrijf het lichte dons dat ze hier en daar bedekt eraf. Leg ze op een stuk aluminiumfolie op een bakplaat 1-2 uur (de tijd varieert) in een op 170 graden / gasovenstand 2 voorverwarmde oven tot ze zacht aanvoelen als u erin knijpt. Smoor voor de vulling de ui glazig. Roer de pijnboompitten erdoor en schep ze om en om tot ze goudbruin zijn. Doe het gehakt in een kom en voeg kaneel, piment, zout en peper toe; vermeng alles goed met de hand. Doe de gebakken ui en pijnboompitten erbij en kneed alles door elkaar. Snijd de kweeperen als ze voldoende zijn afgekoeld overlangs doormidden. Steek met een puntig mes de klokhuizen eruit en gooi ze weg. Schep met een puntige lepel ongeveer een derde van het vruchtvlees eruit en vermeng dit met het gehakt. Schep in elke halve vrucht een kwart van het gehaktmengsel en druk het erin. Zet de 4 halve gevulde kweeperen weer op de bakplaat 30 minuten in de op 180 graden / gasovenstand 3 voorverwarmde oven.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Arabesque.