In het kookboek Paramaribo van Judith Cyrus staat op bladzijde 87 her recept Moksâleysi met kousenband. De bereidingstijd is 1 uur. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen

 

Klik hier voor de recensie van Paramaribo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten

 • 250 g kousenband
 • 500 g Surinaamse rijst of basmatirijst
 • 6 eetlepels geurige kokosolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 1 rode paprika, ontzaad en in blokjes
 • 1 tomaat, ontzaad en in blokjes
 • 1 liter groentebouillon
 • Zout en peper
 • 400 g warme of gerookte vis
 • 1 madame-jeanette peper, gaaf

 

Bereiden

 • Snijd de kousenband in schuine stukjes van ½ cm. Spoel de rijst tot het water helder is.
 • Verhit de kokosolie in een (hapjes)pan en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de kousenband toe en roerbak deze 3 minuten op hoog vuur. Doe de paprika en tomaat erbij en bak 3 minuten mee. Voeg de rijst toe en bak tot deze een filmlaagje heeft en blus af met de groentebouillon. Roer alles voorzichtig door elkaar en proef of de moksâleysi nog zout of peper nodig heeft.
 • Breng de moksâleysi aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur op de laagste stand (gebruik eventueel een vlamverdeler). Leg na 45 minuten de warme vis en de madame-jeanette op de rijst en kook de moksâleysi nog 15 minuten.
 • Verwijder na de kooktijd de warme vis en de madame-jeanette uit de moksâleysi. Gebruik hiervoor een lepel zodat de peper heel blijft. Roer de moksâleysi zodat het peperaroma zich goed vermengt. Snijd de vis in stukken en serveer deze er apart bij.

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Paramaribo