In het kookboek The Curry Guy van Dan Toombs staat op bladzijde 126 het recept Sylheti  met rundvlees. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen (of voor meer als onderdeel van een meergangenmenu).

 

Wanneer ik naar een curryhuis ga dat wordt gerund door Bengalezen, zoek ik naar shatkora curry op de menukaart. Ik ben absoluut dol op de intens zure smaak van shatkora. Met een beetje geluk zijn deze citrusvruchten bevroren verkrijgbaar bij de toko, en als ze in het seizoen zijn, kun je ze soms ook vers kopen. Als je ze niet kunt vinden, kun je ze vervangen door ingemaakte shatkora. Als dat ook niet lukt, kun je in kwarten gesneden (kaffir) limoen gebruiken, maar de smaak zal er dan wel onder lijden. Dit is een populaire rundercurry die, als hij op deze manier wordt bereid, meestal in grote porties wordt gemaakt en als specialiteit van het huis wordt aangeprezen. Niet alleen het vlees moet lang garen, maar ook de shatkora moet lang pruttelen zodat hij niet meer taai is en smaak aan de saus kan geven. Alleen de schil van het fruit wordt gebruikt, want het vruchtvlees is vreselijk bitter. Als je een paar rundermergpijpjes hebt, voeg die dan toe als de curry staat te pruttelen. Dit recept is geïnspireerd op een bezoek aan Omar’s, een kleine curryhuis in Hatfield Peverel. Het is dan wel klein, maar de curry’s die ik er heb gegeten waren een van de beste!

 

Klik hier voor de recensie van The Curry Guy.

 

Ingrediënten

 • 3 el koolzaadolie of kruidenolie
 • 2 zwarte kardemompeulen, licht gekneusd
 • 1 grote ui, fijngesneden
 • 2 el knoflook-gemberpasta
 • 3 el tomatenpuree
 • Kurkumapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, chilipoeder en paprikapoeder, van elk 1 tl
 • 800 g rosbief, in blokjes
 • 750 ml specerijenbouillon, plus iets meer indien nodig
 • ¼ shatkora ( een citrusvrucht, onder andere toko), alleen buitenste schil, in blokjes, of een partje limoen
 • 1 tl garam masala
 • Zout
 • Korianderblaadjes, fijngehakt, ter garnering

 

Bereiding

Verhit de koolzaad-of kruidenolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de kardemompeulen toe aan de hete olie. Voeg na ongeveer 30 seconden de ui toe en bak in 5 minuten zacht, glazig en lichtbruin. Voeg nu de knoflook-gemberpasta toe en bak al roerend nog 1 minuut. Voeg de tomatenpuree en de gemalen specerijen toe en bak nog 1 minuut. Voeg de rosbief en 250 ml specerijenbouillon toe. Laat ongeveer 5 minuten koken en voeg daarna de rest van de  specerijenbouillon en de shatkoraschil toe. Zet het vuur lager en laat 45 tot 60 minuten zachtjes koken tot de saus een redelijk dikke consistentie heeft en het vlees gaar is. Voeg indien nodig meer specerijenbouillon toe. Roer tot slot de garam masala  en zout naar smaak erdoor en garneer met de fijngehakte koriander.

 

Opmerking

In het Verenigd Koninkrijk geven de meeste mensen de voorkeur aan vlees dat zonder bot wordt gegaard, maar dit recept wordt ook wel met runderribben gemaakt. Als je daarvan houdt, moet je dit zeker een keer proberen. Je zult ervan smullen.

 

Dit boek is online te koop bij  Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.