In het kookboek Benares van  Atul Kochbar staat op bladzijde 187 het recept Khumb ki khichri, ofwel in goed Nederlands Paddenstoelenkedgeree. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Khichri is een eenvoudig Indiaas gerecht met rijst en linzen dat zich tijdens de Britse heerschappij ontwikkelde tot kedgeree. De Britten vonden de Indiase versie blijkbaar een beetje saai, dus voegden ze er eieren aan toe. Tegenwoordig wordt er ook vaak gerookte schelvis en soms een beetje witte saus aan toegevoegd. Hier is de geraffineerde versie met truffel zoals die in Benares wordt geserveerd.

 

Klik hier voor de recensie van Benares.

 

Ingrediënten:

 • 100 g toor dal, gewassen, 30 min. geweekt in ruim koud water
 • 300g basmatirijst, gewassen, 5-7 min. geweekt in ruim koud water
 • 4 el ghee
 • ½ tl komijnzaad
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, gehakt
 • 8,5 dl groente-of kippenbouillon
 • ½ tl kurkuma
 • Zeezout
 • 80 g paddenstoelen-witte truffelpasta
 • Paddenstoelen
 • 2 el olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, gehakt
 • 400 g gemengde wilde paddenstoelen, schoongeveegd, bijgesneden, in plakjes
 • ½ tl gedroogde chilivlokken
 • Garnering
 • 1 zwarte truffel
 • Truffelolie
 • Amarantkiemen en andere kiemen
 • Voor erbij
 • Mangopickles
 • Yoghurt
 • Mini papadums, gefrituurd

 

Bereiding:

 • Giet de toor dal en rijst af, schud ze droog en zet ze apart. Verhit 2 eetlepels ghee in een hapjespan. Voeg het komijnzaad toe en bak het op middelhoog vuur tot het knispert. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze 3-5 min., tot de ui doorzichtig is. Roer de toor dal en rijst erdoor. Voeg de bouillon, kurkuma en wat zout toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 25-30 min. sudderen met het deksel op de pan, tot de toor dal en rijst zacht zijn. Voeg indien nodig water toe, zodat het gerecht zo dik blijft als dikke risotto. Roer de truffelpasta erdoor en houd de kedgeree warm.
 • Bak intussen de paddenstoelen: verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de knoflook toe en bak hem op middelhoog vuur tot hij licht verkleurd is. Voeg de paddenstoelen, chilivlokken en een klein snufje zout toe en roer 3-5 min., tot de paddenstoelen het vrijgekomen vocht weer opnemen.
 • Smelt de resterende 2 eetlepels ghee en voeg 2 druppels truffelolie toe. Schep de kedgeree in grote kommen en verdeel de paddenstoelen erover. Rasp de zwarte truffel boven elke portie en besprenkel het gerecht heel lichtjes met truffelghee. Garneer en serveer er mangopickles, yoghurt en papadums bij.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij  Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.