In het Kookboek van de Middeleeuwen van Karen Groeneveld staat opbladzijde 71 het recept Dadelpudding uit Lombardije. De hoeveelheden in dit recept zijn voor nagerechten voor 8 à 10 personen. Het recept komt uit Harl. Ms 4016 in: Two fifteenth-Century Cookery Books (15e eeuw).

 

De originele titel van het recept luidt Leche Lombarde. De term Lombarde of Lombardije, een streek in Noord-Italië, verwijst naar het gehele Italiaanse gebied. Leche heeft niets met melk te maken, maar betekent zoiets als een plak of mogelijk gewoon lekkers.

 

Klik hier voor de recensie van Kookboek van de Middeleeuwen.

 

Ingrediënten

Voor de pudding:

  • 300 g dadels, zonder pit
  • 600 ml zoete wijn
  • 2 el suiker
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 200 g brood-of koekkruim

Voor de siroop:

  • 200 ml zoete wijn of sherry

 

Bereiding

Doe dadels en wijn in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat circa 10 minuten heel zachtjes stoven tot de dadels helemaal zacht zijn. Giet de dadels door een zeef en bewaar het kookvocht. Maal de dadels fijn en doe ze terug in de pan. Voeg suiker, gember, kaneel en kookvocht toe en kook alles tot een stevig mengsel. Doe er van het vuur af beetje bij beetje het broodkruim bij tot het een stevige pudding is. Spreid de massa uit op een schaal of bord. Laat voor de siroop de wijn tot de helft inkoken. Snijd voor het serveren de dadelpudding in stukken naar eigen keuze en serveer ze overgoten met wat siroop.

 

Eet smakelijk!

 

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Kookboek van de MIddeleeuwen