In het kookboek Masterclass bakken van Matthew Jones staat op pagina 220 het recept Chocolate chip cookies.

Nog zo’n leuk recept om met het hele gezin te maken, want een van de pluspunten van deze chocolate chip cookies is dat ze vliegensvlug klaar zijn. Van het begin tot het eind duurt het maar 30 minuten. Deze cookies zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, dus bewaar het koekjesdeeg in de koelkast of diepvries en bak ze als je ze nodig hebt. Bak ze altijd zo dat ze vanbinnen nog een beetje kleverig zijn.

Klik hier voor de recensie van Masterclass bakken.

Ingrediënten

 • 75 g zachte boter
 • 45 g fijne kristalsuiker
 • 90 g lichte basterdsuiker
 • 1 ei, losgeklopt
 • 175 g bloem
 • 3 g (tl) bakpoeder
 • 3 g (tl) baking soda (zuiveringszout)
 • 1 g fijn zeezout
 • 150 g chocoladedruppels
 • Zeezoutvlokken , voor erover (optioneel)

Bereiding

 • Verhit de oven tot 180° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Roer in een grote mengkom de boter, kristalsuiker en basterdsuiker tot een lichte en luchtige, bijna witte massa. Dit is een belangrijke stap, want het geeft de cookies een heerlijke zachte textuur.
 • Voeg het ei langzaam toe en blijf kloppen tot het volledig is opgenomen.
 • Zeef in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de baking soda en zout.
 • Voeg de droge ingrediënten en de chocoladedruppels aan de geklopte boter toe en roer alles voorzichtig door elkaar tot het net is gemengd. Bewerk het deeg nu vooral niet te lang, want dan kan het hard worden.
 • Verdeel het deeg in zes porties van circa 100 gram en rol er balletjes van. Leg de deegballetjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat, want ze zetten uit tijdens het bakken. Druk de balletjes allemaal een beetjes plat. Dompel je vingers in water en druk kleine kuiltjes in de bovenkant van het deeg. Je kunt er ook wat zeezoutvlokken over strooien als je wilt.
 • Bak de cookies 12 minuten voor een zachte kern.

Tip

Je kunt het rauwe cookiedeeg een week lang in een afgesloten bak in de koelkast bewaren en bakken wanneer je wilt. Niks is zo lekker als versgebakken, nog warme cookies uit de oven.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Masterclass bakken