In het kookboek My streetfood kitchen vanJennifer Joyce staat op pagina 215 het recept Heet-zure soep met garnalen & ananas. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 tot 6 personen. De voorbereiding vergt 25 minuten en de bereiding kost 40 minuten.

 

Tom yum goong (heet-zure soep) en tom kha gai (kippensoep met kokos en laoswortel) zijn legendarische Thaise soepen en het was lastig kiezen welke ik in dit boek wilde zetten. Nadat ik de beste kom soep ooit opslurpte bij een straatkraampje in Bangkok, realiseerde ik me dat ik ze ook kon combineren. Dit is in feite tom yum met kokosroom: het beste van allebei. Wil je hier een volledige maaltijd van maken, voeg dan rijst of noedels toe.

 

Klik hier voor de recensie van My streetfood kitchen.

 

Ingrediënten:

 • 6 stengels citroengras, alleen de lichte delen, fijngehakt
 • 3 rode sjalotten
 • 3 teentjes knoflook
 • 20 g laoswortel (Aziatische winkel), geschild en in plakjes
 • 1 klein bosje koriander, wortels en stelen gewassen, blaadjes achtergehouden
 • 1 l groente- of kippenbouillon
 • 8 blaadjes kaffirlimoen (toko)
 • 250 ml kokosroom
 • 1 el geroosterde chilipasta (nam prik pao) of 3 fijngehakte rode rawitpepers (toko)
 • 2 el tamarindepuree (toko)
 • 2 el limoensap
 • 1 el fijngeraspte gula jawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker
 • 2 el vissaus
 • 10 kleine kastanjechampignons, gehalveerd
 • 300 g grote rauwe garnalen, gevlinderd
 • 200 g verse ananas, in stukken van 3 cm
 • Ringetjes rode peper, om te serveren (optioneel)

 

Bereiding:

 • Doe het citroengras, sjalotten, knoflook, laoswortel en korianderwortels en –stelen in een vijzel en stamp tot een grove pasta. Schep de pasta in een grote pan en voeg de bouillon en 4 limoenblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook op matig vuur en laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Giet de bouillon door een fijne zeef boven een schone pan. Voeg de kokosroom, geroosterde chilipasta, tamarindepuree, limoensap, gula jawa (palmsuiker), vissaus en champignons toe. Breng weer rustig aan de kook en voeg dan de garnalen, ananas en resterende limoenblaadjes toe. Laat nog 3 tot 4 minuten zachtjes koken of totdat de champignons en garnalen net gaar zijn. Schep de soep in kommen en bestrooi met de chilipeper, indien gebruikt, en achtergehouden koriander.
 • Van tevoren
 • Maak de soepbasis een dag van tevoren. Ga op de dag zelf vlak voor het serveren verder vanaf het zeven.

 

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.