
In het kookboek Soep-er van Janine de Roode staat op pagina 71 het recept Verwarmende zoete aardappelsoep met kokosmelk & rode linzen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Deze soep doet het eigenlijk bij iedereen goed. De combinatie van zoet en kruidig zorgt ervoor dat we alle kommetjes brandschoon terugkrijgen. Het pitje in de soep geeft de nodige warmte tijdens de koudste winterdagen. Je kunt voor het recept elke soort zoete aardappel gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de oranje zoete aardappel, omdat deze net wat zoeter is dan de paarse en de soep ook direct een prachtige kleur geeft. Laatste win van deze soep? Hij is glutenvrij, lactosevrij en vegan!
Klik hier voor de recensie van Soep-er.
Ingrediënten
- 600 gram zoete aardappels, ongeschild, in dobbelstenen
- 2 rode uien, in halve ringen
- 1 ½ tl komijnpoeder
- 1 ½ korianderpoeder
- 1 ½ tl kerrie
- 1 tl cayennepeper
- 4,5 el extra vergine olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 rode chilipeper, in dunne ringen
- 5 takjes koriander, steeltjes en blaadjes fijngesneden
- 2,5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
- 100 gram gedroogde rode linzen
- 600 ml kokosmelk
- 500 ml groentebouillon
- 1 el sesamolie
- Sap van 2 citroenen
- Zeezout en zwarte peper
Topping
- Sesamzaad
- Eetbare gedroogde bloemen
- Tuinkers
- Ook nodig
- Braadslede
- Staafmixer
Bereiding
- Schep de zoete aardappel en ui in een braadslede. Strooi het komijnpoeder, korianderpoeder, de kerrie, cayennepeper en naar smaak zeezout en zwarte peper erover en besprenkel rijkelijk met extra vergine olijfolie. Hussel goed door elkaar en schuif 1 uur in de oven op 180 °C.
- Verhit een goede scheut extra vergine olijfolie in een soeppan. Voeg de knoflook, chilipeper, fijngesneden koriander en gember toe. Fruit alles op laag vuur en geniet vooral van de heerlijke geur die hierbij vrijkomt!
- Voeg als de chilipeper zacht is de rode linzen toe. Roer goed door en schenk de kokosmelk en groentebouillon erbij. Breng de soep aan de kook en zet het vuur laag zodra hij begint te borrelen. De kokosmelk mag niet gaan schiften, dus blijf goed roeren. Laat de soep minimaal 30 minuten koken tot de linzen helemaal uit elkaar vallen.
- Schep het zoete aardappelmengsel uit de oven door de kokosbouillon en roer goed door. Voeg de sesamolie en het citroensap toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep en breng op smaak.
Per kom een theelepel sesamzaad, gedroogde bloemen en wat plukjes tuinkers.
Tip
Gebruik een volle kokosmelk van minimaal 17% vet, dit zorgt ervoor dat de soep echt romig van smaak wordt.
Eet smakelijk!