In het kookboek Recepten uit de Cariben van Shivi Ramoutar staat op pagina 86 het recept Krab in curry met noedels. De hoeveelheden in de recepten zijn voor 4 tot 6 personen. Het voorbereiden duurt 5 minuten en de bereiding 35 minuten.

 

Een perfect voorbeeld van de veelzijdigheid van de Caribische keuken: hoewel dit gerecht op een strandsnack uit Tobago is gebaseerd, is het ook een heerlijk verwarmend wintergerecht. Je wilt hier absoluut gefrituurde broodjes (zie pag. 126) of dikke sneetjes brood bij om in de saus te dopen. Het gerecht wordt meestal gemaakt met een hele krab, maar ook met alleen krabbenpoten kun je dit op de typisch Caribische manier (namelijk met je handen) eten zonder dat de maaltijd in een knoeiboel ontaardt! Er is een reden dat dit gerecht op het strand wordt gegeten: op die manier kun je achteraf meteen in zee springen om jezelf af te spoelen!

 

Klik hier voor de recensie van Recepten uit de Cariben.

 

Ingrediënten:

 

 • 3 el raapzaadolie
 • 1 ½  grote ui, fijngesnipperd
 • 4 teentjes knoflook geperst
 • 6 tl bieslook, fijngehakt
 • 2 tl bladpeterselie, fijngehakt, plus 1 tl ter garnering
 • 2tl tijm, fijngehakt, plus ½ tl ter garnering
 • Stukje verse gemberwortel, geschild en geraspt
 • 3 tl komijnpoeder
 • 3 tl kurkumapoeder
 • 4 el amchar masala
 • 5 grote tomaten, grofgesneden in stukjes van 1 cm
 • 1 blik kokosmelk van 400ml
 • 1 Scotch bonnet of een andere hete peper zoals Madame Jeanette, onbeschadigd
 • 100 g gekookt gemengd krabvlees
 • 12 gekookte krabbenpoten
 • 1 limoen, in 6 parten
 • Zeezout en versgemalen peper
 •  
 • Voor de polentanoedels
 • 170 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
 • 170 g polenta
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • 200 ml melk

 

Bereiding:

 

 1. Verhit de raapzaadolie in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de ui en een klein snufje zeezout erbij en laat regelmatig roerend in ongeveer 5 minuten zacht worden.
 2. Voeg de knoflook, de bieslook, de bladpeterselie, de tijm, de gember, het komijnpoeder, het kurkumapoeder en de amchar masala toe en roer een minuut. Doe daarna de tomaat en de kokosmelk erbij en breng op hoog vuur aan de kook. Zet daarna het vuur helemaal laag, doe de Scotch bonnet erbij en laat 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door, maar zorg ervoor de Scotch bonnet niet stuk gaat waardoor alle pittigheid vrijkomt. ( Je kunt het recept tot dit punt voorbereiden  en maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.)
 3. Doe intussen de droge ingrediënten voor de noedels samen met een snufje zeezout in een kleine kom en roer met een vork goed door. Voeg de melk geleidelijk tot (je hebt misschien niet alle melk nodig) en roer tot een deeg.
 4. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed een paar minuten.
 5. Rol het deeg tot een lange worst van ongeveer 4 cm breed. Snijd in plakken van 1 cm dik, druk elke plak met je handpalm plat en doe bij de curry. Laat de noedels met een deksel op de pan 10 minuten garen. Voeg na 5 minuten het krabvlees en de krabbenpoten toe. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
 6. Schep de curry in kommen, bestrooi met de peterselie en de tijm en garneer met de partjes limoen.

 

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.