In het kookboek The dumpling sisters van Amy en Julie Zhang staat op pagina 25 het recept Garnalendumplings. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 24 dumplings.
Deze dumplings vormen samen met de gestoomde varkensbapao’s en open dumplings met varkensvlees en garnalen de drie belangrijkste dim sum van Guangdong. Zelf garnalendumplings maken is leuk omdat je dan kunt zien hoe de witte deegvellen veranderen in prachtige, doorzichtige omhulsels waarin de felroze garnalen zitten. Onthoud dat deze overheerlijke dumplings het lekkerst zijn als je ze puur eet, zonder dipsaus, want dan komt de verfijnde smaak van de garnalen het beste tot zijn recht.
Klik hier voor de recensie van The dumpling sisters.
Ingrediënten:
- Voor de vulling
- 300 g reuzengarnalen, in stukken
- 2 tl fijngesneden gemberwortel
- 4 el bamboescheuten uit blik, fijngesneden
- ½ tl zout
- 2 snufjes kristalsuiker
- 2 snufjes gemalen witte peper
- 1 ½ tl maizena
- 2 tl sesamolie
- Voor de wrappers
- 120 g tarwezetmeel
- 50 g tapiocameel
- 2 snufjes zout
- 2 tl plantaardige olie
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom, dek af en zet tenminste 30 minuten koel weg.
- Maak dan de wrappers. Meng het tarwezetmeel, het tapiocameel, het zout en de olie in een kom. Voeg 200 ml kokend water toe en roer krachtig met eetstokjes (altijd in dezelfde richting). Kneed het deeg tot alle klontjes zijn verdwenen. Dek af en laat 5 minuten rusten.
- Rol het deeg tot een worst en snijd die in 24 stukken. Neem een stukje deeg en dek de andere stukken af, zodat ze niet uitdrogen. Rol het stukje deeg tot een balletje en rol het dan met een deegroller uit tot een rond deegvel met een diameter van ongeveer 8 cm. Zorg ervoor dat het vel in het midden dikker is dan aan de zijkanten.
- Schep een theelepel van de vulling in het midden van het deegvel en vouw het vel dubbel tot een halve cirkel. Leg de dumpling in de palm van je ene hand en knijp met de vingers van je andere hand de deegranden goed samen terwijl je het deeg om de vulling heen plooit in ongeveer zeven plooien. Maak de plooien aan beide zijkanten wat breder, zo krijg je makkelijker de halvemaanvorm. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling.
- Stoom de dumplings in porties 7 minuten in een stoommandje van bamboe (of stoomkoker) boven kokend water.
Eet smakelijk!
Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.