In het kookboek Vegarabia van Greg en Lucy Malouf staat op pagina 43 het recept Griesmeelbrood met anijs & sesamzaad. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 1 brood.

Met zijn glanzend bruine, bolle bovenkant en ongewone smaak is dit Noord-Afrikaanse brood enorm aantrekkelijk. Het heeft een zacht kruim en een krokante korst, met een vleugje sinaasappel en anijszaad.


Klik hier voor de recensie van Vegarabia.

Ingrediënten:

 • 225 g durumbloem
 • 225 g fijn griesmeel
 • ½ tl zout
 • 2 tl gedroogde gist(zakje 7 g)
 • ½ tl suiker
 • 90 g boter, gesmolten
 • fijngeraspte schil van ½ onbespoten sinaasappel
 • 2 tl anijszaad, licht gekneusd
 • 4 tl sesamzaad
 • 150 ml warm water
 • olie, om in te vetten
 • 1 ei, losgeklopt
 • boter, om in te vetten
 • 1 eidooier, losgeklopt, om te bestrijken
 • ½ tl zeezoutvlokken

Bereiding

 • Zeef de durumbloem en het griesmeel in de kom van een keukenmixer. Doe het zout aan de ene kant en de gist aan de andere kant in de kom (door het zout kan de gist inactief worden).
 • Roer de suiker door de gesmolten boter en doe in de kom erbij, samen met de geraspte sinaasappelschil, het anijszaad, het sesamzaad en de helft van het water. Meng goed. Voeg het ei toe en zoveel water dat er een zacht deeg ontstaat. Kneed 10 minuten met een deeghaak op laag-middelhoge snelheid totdat er een glutennetwerk is ontstaan en het deeg glad en soepel is. Vorm tot een bal en doe in een grote kom die je licht met olie hebt ingevet. Dek af met een theedoek en laat 1 tot 1,5 uur op een tochtvrije plek rijzen totdat het deeg in omvang is verdubbeld.
 • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
 • Leg het deeg op een licht met boter ingevette bakplaat en maak voorzichtig plat tot een dikte van ongeveer 2,5 cm. Bestrijk met eidooier, bestrooi met zeezoutvlokken en maak met een scherp mes een inkeping in het deeg. Bak 30 tot 40 minuten totdat het brood glanzend kastanjebruin van kleur is en hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.