In het kookboek Bakken met desem van Anita Šumer staat op pagina 78 het recept Hartige muffins met kaas en knoflook. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 12 grote muffins.

 

Deze hartige muffins doen alleen qua vorm aan muffins denken. Je zult verrast zijn door de luchtige en zachte binnenkant. Een heerlijk hapje bij een glas wijn.

 

Klik hier voor de recensie van Bakken met desem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten en bereidingen:

Desem (23%):

  • 10 g actieve, luchtige starter met veel luchtbellen (3,3%)
  • 30 g tarwemeel (10%)
  • 30 ml water (10%)

Meng alle ingrediënten in een kom, dek deze af en laat bij kamertemperatuur staan tot de desem in volume is verdubbeld.

 

Hoofdbeslag: (voor 12 grote muffins)

  • 300 g tarwemeel (100%)
  • 250 ml melk (83%)
  • 1 ei (19%)
  • 80 g gesmolten boter (27%)
  • 7 g zout (2,3%)
  • Gemalen peper naar smaak

 

Vulling voor het bakken:

  • 230 g geraspte kaas met een uitgesproken smaak ( bijvoorbeeld cheddar)
  • 4 geplette teentjes knoflook

 

Beslag:

  • Meng alle ingrediënten behalve het meel tot een vrij vloeibare massa.
  • Doe het meel in een kom en meng snel het vloeibare beslag erdoor. Roer niet te stevig, slechts zo dat de ingrediënten met elkaar combineren en er geen klontjes of zichtbare meelresten in het mengsel zitten. Het beslag is vrij dun, maar dat hindert niet. Dek de kom met het mengsel af en laat deze 3 tot 4 uur bij kamertemperatuur staan. Zet de kom dan een nacht in de koelkast. Roer ’s morgens of als je thuiskomt van je werk de geraspte kaas gemengd met de geplette knoflook erdoor. Roer voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk luchtbellen behouden blijven.
  • Vet een muffinvorm in en giet het beslag bijna tot aan de rand van de kuiltjes.

 

Bakken:

Bak de muffins in een op 190 °C voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudgeel.

 

Hint:

De muffins smaken het lekkerst warm bij het ontbijt of als tussendoortje op het werk. Maar omdat ze zo lekker zijn, raad ik je aan er een aantal mee te nemen, zodat je ervan kunt uitdelen. De volgende dag kun je behalve de geraspte kaas en de knoflook ook nog twee volle eetlepels gehakte peterselie door het beslag mengen.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Bakken met desem