In het boek IJs van Christophe Declercq staat op bladzijde 125 de bereiding van milkshakes of smoothies.


ImageKlik hier voor de recensie van IJs.

Milkshakes

Een milkshake is een melkdrank die op smaak wordt gebracht met vruchten of chocolade. Deze vloeistof wordt na toevoeging van ijs gemixt, zodat een luchtige milkshake ontstaat. Het consumeren moet dadelijk gebeuren opdat de luchtigheid en frisheid niet verloren gaan.

Bij de bereiding van een vanille-, chocolade-, of vruchtenmilkshakes wordt 1,5 deciliter koude volle melk gemixt met twee bollen van dezelfde soort roomijs. Enkele stukjes vruchten (bij vruchtenmilkshakes) en decoratie zorgen voor de eindafwerking.

Smoothies

Een smoothie bestaat uit vruchten (al dan niet rechtstreeks uit de vriezer) en/of vruchtensap en ijs (meestal vanille-ijs) die samen luchtig gemixt worden tot een dikke ijsdrank. Eventueel met toevoeging van een kleine hoeveelheid melk, yoghurt of platte kaas zodat de smoothie zijn luchtigheid en verfrissende karakter niet verliest. Presenteren met enkele ijsblikjes en een rietje.

Op onderstaande basisrecepten kan naar eigen smaak gevarieerd worden:
Basisrecepten:

  • 300 gram vruchtensap
  • 100 gram vanille-ijs
  • 50 gram ijsblokjes
  • enkele vruchten naar keuze

of:

  • 150 gram koude melk
  • 150 gram ijs naar keuze
  • 150 gram vruchten naar keuze

of:

  • 150 gram yoghurt naar keuze
  • 100 gram vruchtensap
  • 50 gram vruchten naar keuze

Eet smakelijk!