In het kookboek Aan Tafel! van Janny de Moor staat op pagina 192 het recept Zalmpastei voor Pasen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.
Europa eet per traditie geen vis met Pasen. Alleen de Zweden doen dat, naast lamsvlees dan. Misschien omdat de lutherse Zweden nooit zo heel streng hoefden te vasten? Maar feesten met Pasen is ouder dan het christendom. En zal in de Zweedse wateren is nog veel ouder… De kerk heeft al vroeg gemerkt dat je seizoenfeesten niet zomaar even opzijzet. Die waren onverbrekelijk verbonden met gerechten die de jaargetijden weerspiegelden. Zoals de Zweedse winterzalm die vóór mei gevangen moest worden. En de Paaseitjes. Ze mochten zelfs de kerk in. Vanaf de 4e eeuw werden ze gezegend, als symbool van nieuw leven en opstanding. En zo versieren de Zweden hun huis met uitbottende berkentakken en gekleurde eieren. Hier een Paasmenu voor zes, zoals beschreven door de Stichting Natur och Kultur van de Zweedse boerenorganisaties. Hoofdgerecht Inbakad lax.
Klik hier voor de recensie van Aan Tafel!
Ingrediënten:
Vis:
- 1 kg verse zalm met huid en graat
- 2 liter water
- 1 citroen
- 1 ui in ringen
- witte peper
- dillesteeltjes
- zout
- 10 gram langkorrelige rijst
- veel dillegroen
- 2 eetlepels grofgesneden pijpuitjes
Deeg:
- 1 pakje roomboterbladerdeeg (450 gram)_
Saus:
- 0,25 liter zure room
- 4 eetlepels gezeefde tomaat
- 3 eetlepels gehakt dillegroen
- perper, zout
Garnituur:
- 2 kg jonge spinazie
- 6 hardgekookte eieren
- bieslook
Bereiding:
- Zalm wassen in water met sap van 0,5 citroen. Water aan de kook brengen met 2 partjes citroen, ui, kruiderij en 3 theelepels zout. Zalm 20 minuten tegen de kook aan houden. Na afkoeling uit de pan nemen, vel en graten verwijderen. Vlees heel houden.
- Rijst koken volgens het voorschrift op het pak. Laten afkoelen.
- Twee stapeltjes maken van de 10 plakjes deeg. Uitrollen tot twee rechthoeken van 45 bij 25 cm. Eén rechthoek bijsnijden tot een visachtig ovaal. Overbrengen op een met bakpapier beklede bakplaat (diagonaal). Bestrijken met losgeklopt ei. Beleggen met een laag rijst, een laag fijngehakte dille, pijpuitjes en een hoge laag zalm. Daarbij een rand van 0,5 cm vrijhouden. Bedekken met de andere rechthoek. Rand aandrukken en daarna bijsnijden. Bovenkant bestrijken met ei. Versieren met vinnen van de afsnijdsels. Halfuur bakken in een oven van 225 graden Celsius,
- Hierbij de saus, koud geroerd van bovenstaande ingrediënten en even in eigen vocht geslonken en daarna uitgelekte jonge spinazie versierd met gehalveerde hardgekookte eieren en bieslook.
Eet smakelijk!
Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.