In het kook- en leerboek De verstandige kock van Marleen Willebrands staat op bladzijde 191/309 het recept Hutspot van steur. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Het is toch best knap als je een vissoort die al 250 miljoen jaar rondzwemt in enkele tientallen jaren bijna kunt laten uitsterven. De steur, een veel gegeten vis in de zeventiende eeuw, is door overbevissing en verlies van zijn leefgebied bijna verdwenen. De grote vraag naar kaviaar, vervuiling van rivieren en obstakels als sluizen en dammen zijn hier de oorzaak van. De verstandige kock geeft drie recepten voor steur. Onderstaand recept is zo smakelijk dat we het gerecht graag opdienen. Daarvoor gebruiken we steurfilet van steurhoeve.nl en laten we de wilde soort met rust.

Klik hier voor de recensie van De verstandige kock.

 

Benodigdheden

  • 2 steurfilets
  • 200 ml visbouillon
  • 200 ml witte wijn
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 rokje foelie
  • 2 eetlepels rietsuiker

Bereiding

  • Snijd de steurfilets in grove stukken.
  • Doe bouillon, wijn, azijn, gember, nootmuskaat, foelie en suiker in een pan en breng aan de kook.
  • Leg de stukken vis in het vocht en draai het vuur laag. Laat de vis langzaam gaar worden. De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de stukken steur.
  • Houd het goed in de gaten, want steur is in een paar minuten gaar.
  • Haal de steur uit de pan en houd warm. Zet het vuur hoog en kook het vocht in tot een licht gebonden saus. Doe de vis terug in de saus en serveer het samen.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. De verstandige kock