Kefta Mkaouara (Rick Stein’s mediterrane odyssee)

In het kookboek Rick Stein's mediterrane odyssee van Rick Stein staat op pagina 120 het recept Kefta Mkaouara, dat is in goed Nederlands Pittige Tajine met eieren, gehaktballetjes en tomaten uit Marokko. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Chefchaouen, een stad in Marokko in surrealistische blauwtinten, ligt op 45 minuten rijden van de kust en is absoluut de moeite van een bezoek waard. Dit is een eenvoudig gerecht van gekruide gehaktballetjes en eieren met uien, tomaten, komijn en paprikapoeder. Als ik op een heel bijzondere plaats kom, stel ik me wel een voor hoe mijn vrienden hiervan onder de indruk zouden zijn. De kleurrijke drukke stad Chefchaouen zou mijn Australische partner Sarah zeker aanspreken, maar haar kleine kinderen Zach en Olivia nog meer. Net als haar broertje houdt Olivia veel van eieren, maar soms deelt ze me mee dat het "geen eierendag" is. In Chefchaouen is het denkelijk elke dag eierendag. Voor de afwisseling zou je dit gerecht ook kunnen bereiden met garnalen in plaats van gehaktballetjes en eieren: bak ze kort, voeg ze toe aan de saus en zet deze nog even in de oven. Elke versie van dit gerecht is erg lekker met warm plat brood.


Klik hier voor de recensie van Rick Stein's mediterrane odyssee.

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 zeer verse middelgrote scharreleieren
  • handjevol korianderblad, kleingesneden, ter garnering
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de gehaktballetjes:

  • 450 gram runder- of lamsgehakt
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel scherp paprikapoeder

Voor de saus:

  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 900 gram rijpe tomaten, ontveld, zaad verwijderd en kleingesneden, of 800 gram kleingesneden tomaten uit blik
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel scherp paprikapoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 tenen knoflook, uitgepers

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe voor de gehaktballetjes het gehakt met de peterselie, komijn, het paprikapoeder, 1 theelepel zout en wat peper in een kom en werk ze met je handen goed door elkaar. Vorm hiervan met bevochtigde handen circa 28 balletjes van 2 – 3 centimeter.
  • Verhit twee eetlepels olie in een ondiepe tajine of koekenpan en laat de gehaktballetjes hierin snel rondom bruin kleuren. Schep ze met een schuimspaan op een bord.
  • Voeg de resterende eetlepel olie en de ui toe aan de pan en bak deze 10 minuten op laag vuur tot hij licht kleurt. Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en laat alles 15 – 20 minuten zachtjes pruttelen tot je een niet te dikke maar wel krachtig smakende saus hebt. Voeg zout naar smaak toe.
  • Schep de gehaktballetjes door de saus. Doe de inhoud van de koekenpan over in een ovenschaal (als je een tajine hebt gebruikt, kan je alles daarin laten). Maar vier kuiltjes in het mengsel en breek daarboven de vier eieren. Zet de schaal 15 minuten in de oven, of tot de eieren gestold zijn. Strooi de koriander erover en serveer het gerecht.

Eet smakelijk!

Dit boek is in de Engelse taal nog te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.