In het boek Supersnacks en tussendoortjes van Clare Ferguson staat op bladzijde 66 het recept Tunesische brik. Dat zijn knapperige pasteitjes met kruiden, vis en vlees. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 12 stuksm 4 personen.
Jaren geleden, op vakantie in Tunesië, werd ik verliefd op de intrigerende mozaïeken van het oude Carthago en ontdekte ik tevens de muntthee en het ouarko-deeg – het lijkt op filo mar is soepeler -, dat verkocht werd rond de markt. De verkopers hadden schalen op hun knieën met hoge stapels ronde vellen flinterdun, zijdeachtig wit deeg erop. Dit werd gevuld en gebakken tot briks – heerlijke snacks. Mijn favoriet is gevuld met ei, vis en kruiden. Kwarteleitjes zijn snel gaar en hebben het perfecte formaat voor briks – u vindt ze bij de versvlees- en gevogelteafdeling van de grotere supermarkt.
Klik hier voor de recensie van Supersnacks en tussendoortjes.
Ingrediënten:
-
4 eetlepels fijngehakte verse koriander
-
4 eetlepels fijngehakte verse gladde peterselie
-
150 gram visfilet, gemalen
-
5 theelepel zout
-
1 theelepel komijnzaad
-
12 grote vellen ouarko of filodeeg
-
12 kwarteleitjes
-
arachideolie, voor het frituren
Bereiding:
-
Meng koriander, peterselie, vis, zout en komijnzaad in een kom en verdeel dit in twaalf porties.
-
Verhit de olie in de wok, braadpan of frituurpan tot 180 graden Celsius terwijl u de briks maakt; laat de olie niet te heet worden. De briks moeten worden gebakken zodra ze gemaakt zijn.
-
Vouw voor de briks 1 vel deeg dubbel en bevochtig de randen een beetje om ze vast te plakken.
-
Voeg 1 portie van het vismengsel toe en maak een kuiltje in de vulling. Breek een ei in het kuiltje. Vouw het deeg opnieuw dubbel en bevochtig de randen om ze vast te plakken.
-
Vorm een driehoek van het deeg, met de vulling onderin. Vouw het deeg rond de vulling en druk het erboven even aan om het goed af te sluiten. Herhaal dit tot alle briks klaar zijn.
-
Controleer of de olie de juiste temperatuur heeft – een blokje brood moet in 40 seconden bruin kleuren. Bak de briks in porties in 1 – 1,5 minuut goudbruin en knapperig in de hete olie. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Gewoonlijk laat men de dooiers zacht. Bak ze voor hardere dooiers 1,5 – 2 minuten.
-
Serveer ze met citroenpartjes en wat harissa of andere hete kruidenpasta als dip.
Eet smakelijk!
Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.