In het schitterende boek Kunst en Koken van Karin Gailard staat op pagina 279 het recept Falafel van groene spliterwten met knoflookmayonaise. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 20 stuks.

Klik hier voor de recensie van Kunst en Koken.

Ingrediënten voor 20 stuks falafel

  • 200 gram gedroogde groene spliterwten
  • 1 bos bladpeterselie, steeltjes verwijderd, grof gehakt
  • 1 ui, gepeld, grof gehakt
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 snuf chilipoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Zout
  • 1 liter arachide- of zonnebloemolie

Bereiding

  1. Week de erwten 1 dag van tevoren in ruim water. Giet af en bewaar 100 ml van het weekwater.
  2. Doe de ui, knoflook en peterselie samen met de uitgelekte erwten in de keukenmachine en pureer tot een fijnkorrelige massa. Voeg een beetje van het weekwater toe als de massa te droog en kruimelig is. Voeg komijn, chilipoeder en bakpoeder toe en breng op smaak met zout.
  3. Verhit de olie tot 160 °C. Maak quenelles met behulp van twee lepels. Bak ze goudbruin en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Ingrediënten knoflookmayonaise

  • 5 eidooiers
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepels dijonmosterd
  • 2 tenen knoflook, uit de pers
  • ½ theelepel zout
  • 500 ml arachide- of zonnebloemolie
  • ½ theelepel chilivlokken

Bereiding

Meng het eigeel, de azijn, mosterd, knoflook en zout goed door elkaar met een staafmixer. Voeg geleidelijk de olie in een straaltje toe. Voeg zo nodig een beetje water toe als de mayonaise te dik wordt. Bestrooi met chilivlokken. Gebruik voor een vegan versie 100 gram zijdetofu in plaats van eidooiers.

Serveren

Serveer de falafel met de knoflookmayonaise en bijvoorbeeld een gemengde groene salade, dungesneden rode kool, kimchi, augurk en pitabroodjes.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Kunst en koken