Krentenwegge (Brood)

In het boek Brood van Ineke Berentschot staat op bladzijde 36 het recept Krentenwegge. Dit is een krentenbrood uit Zwiepse houtoven.

Aan de voet van de Lochemse berg ligt het gehucht Zwiep. Uitspanning De Witte Wieven aldaar kan men niet missen: spookachtige witte heksen wijzen de weg naar het café-restaurant dat Gé Postel (1952) en zijn vrouw Ineke beheren en naaar het tien hectare grote terrein waar spooktochten georganiseerd worden. Het hart van dit geheel wordt gevormd door de bakkerij en de houtoven. Krentenwegge is een typisch product voor Twente en de Achterhoek. Het is brood van luxe witdeeg boordevol krenten. Vroeger gaven de buren samen een enorme krentenwegge of \"pillewegge\" cadeau aan een kraamvrouw. Het woord \"pille\" komt van petekind, boreling. Maar in de volksmond dienen de sneden krentenwegge ook letterlijk als pillen. Vroeger moest de kraamvrouw namelijk lang in bed blijven en had dan vaak last van constipatie. Een paar sneden krentenwegge en het probleem was opgelost! Nog een bakkersgeheim van Gé: kies kleine krenten, dan lijkt het meer.

ImageKlik hier voor de recensie van brood.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem

  • 35 gram gist

  • 10 gram zout

  • 300 milliliter melk

  • 75 gram boter

  • 1 eidooier

  • beetje geraspte citroenschil

  • vulling 550 gram gewelde krenten

Bereiding:

  • Een dag van tevoren: week de krenten 1 uur in lauw water en laat ze een nacht in het vergiet staan. Zo worden ze mooi \'winddroog\'.

  • Meng en kneed de ingrediënten gedurende 10 minuten en werk dan de krenten er voorzichtig doorheen. Maak een bol en bedek deze met plastic; laat dit 30 minuten rijzen.

  • Maak een ovaal en laat het deegstuk opnieuw 30 minuten rijzen. Vorm het dan als een lang brood en zet het op een beboterde plaat. Geef het 30 minuten narijs.

  • Bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden. Draai de oven bij het plaatsen van het brood terug naar 170 graden.

  • Het zwaar gevulde krentenbrood moet lang bakken om van binnen gaar te worden. De lichte kleuring moet langzaam ontstaan. De baktijd is ongeveer 60 minuten.

  • Haal het brood uit de oven en bestrijk het met gesmolten roomboter (lekker, maar een beetje dof) of met olie (iets minder lekker, maar erg mooi glanzend).

Eet smakelijk!