In het kookboek Italia con gusto e amore van Annet Daems staat op pagina 275 het recept Zuppa valpellinese. De hoeveelheden in dit recept zijn 5 personen.

 

Klik hier voor de recensie van Zuppa Vapellinese.

Ingrediënten

 • ½ savooikool
 • 200 gram fontina
 • 200 gram roggebrood
 • 100 gram larde (spek)
 • 50 gram boter
 • 750 ml vleesbouillon of groentebouillon
 • Zout

Bereiding

 1. Kook een lekkere vleesbouillon of groentebouillon die je later gebruikt. Was de savooikool. Verwijder de buitenste bladeren en het harde binnenstuk. Bak de helft van de boter samen met de lardo op een laag vuurtje.
 2. Zodra de boter en de lardo gesmolten zijn, leg je hierop de savooikoolbladeren. Voeg een klein beetje zout toe en laat het geheel zachtjes sudderen met een deksel erop. Zodra de savooikool mals is, doof je het vuur.
 3. Snijd de fontina in fijne plakken en leg deze opzij. Neem een ronde ovenschotel die hoog genoeg is en vet deze in met boter. Leg vervolgens het roggebrood op de bodem. De volgende laag beleg je met de savooikool en daarbovenop plakjes fontina. Schik daarna nog één laagje brood met daarbovenop savooikool.
 4. Giet nu de vleesbouillon over het geheel en leg er nog een laag fontina-kaas bovenop. Zet de ovenkom op een schaal die de kaas of bouillon die overloopt, opvangt. Verwarm het geheel op 180 graden gedurende 40 minuten.

Eet smakelijk!

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Italia con gusto e amore