In het kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus staat op pagina 254 het recept Kabeljauwkroketten en tartaarsaus van bloemkool. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen (8 tot 10 flinke kroketten). De bereidingstijd is 45 minuten.

 

De Britten zijn niet alleen verzot op fish & chips, regelmatig slaan ze ook een portie fish cakes naar binnen – miniburgertjes van puree en vis. ’t Is alvast een slimme manier om kinderen vis te leren eten. En groenten, want de tartaarsaus zit vol bloemkool.

 

Klik hier voor de recensie van Dagelijkse kost.

 

Ingrediënten

 • 400 g aardappelen (kruimige)
 • 300 g kabeljauwfilet (eventueel staartstukken)
 • 200 ml melk
 • 1 teentje knoflook
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 takjes tijm
 • 2 stuks steranijs
 • boter
 • 4 eetlepels bloem
 • 1 eetlepel maiszetmeel (maïzena)
 • 1 ei
 • neutrale olie   (bijvoorbeeld arachideolie of druivenpitolie)
 • 80 g panko (of paneermeel, of een mix)
 • 100 ml arachideolie
 • Voor de bloemkooltartaar
 • 2 eieren
 • ½ bloemkool
 • 2 eetlepels mayonaise
 • takje dragon
 • takje kervel
 • takje platte peterselie
 • 1 eetlepel kappertjes
 • 1 eetlepel kleine zure augurken
 • peper van de molen
 • zout

 

Bereiding

 

Kook de 2 eieren voor de bloemkooltartaar in 8 tot 9 minuten hard. Spoel ze onder koud water en laat ze afkoelen. Schil de aardappelen en snijd ze in dobbelstenen. Snijd de kabeljauwfilet in grote stukken. Breng de melk aan de kook op een matig vuur. Pel en kneus de knoflook. Doe samen met de laurier, de tijm, de steranijs, versgemalen peper en zout in de melk. Voeg de aardappelblokjes toe en de stukjes vis. Kook ze rustig gaar op een zacht vuur. Giet de aardappelen met de vis door een zeef. Haal er de tijm, de laurier en de steranijs uit, maar laat het teentje knoflook zitten. Meng een klontje boter onder de aardappelen en de vis, voeg wat zout toe, plet met een vork en laat de mengeling even afkoelen in de koelkast. Rasp de helft van de bloemkoolroosjes fijn. Meng de ‘bloemkoolcouscous’ met de mayonaise. Snipper de blaadjes dragon, kervel en peterselie matig fijn. Voeg toe. Snijd de kappertjes en de augurken in fijne stukjes; voeg toe. Pel de hardgekookte eieren en hak ze grof. Meng ze onder de bloemkooltartaar. Kruid eventueel bij met versgemalen peper en wat zout. Paneer de viskroketten. Zet 3 schaaltjes klaar. Doe in het eerste schaaltje de bloem met het maiszetmeel, klop in het tweede het ei los met een scheutje neutrale olie en strooi in het derde de panko. Maak afgeplatte balletjes van de vispuree van ongeveer 5 cm diameter. Haal ze een voor een door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel. Verhit een flinke bodem olie op een matig vuur. Bak de kroketten langs beide zijden ongeveer 1 minuut. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Serveer met de bloemkooltartaar. Echt een gerechtje om te sharen.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik  op de onderstaande banner voor meer informatie.