In het kookboek Bartje Boemboe van Bart Eijken en Jojo Keller staat op pagina 96 het recept Rendang Rundvlees van Oma Atjeh. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Van het rundvleesgerecht rendang zijn er vele varianten: rendang dua, rendang empat, rendang kalio, rendang padang, rendang ragi… De drooggebakken vorm, de hete vorm (pedis), de wat nattere vorm… Maar wij maken dit gerecht natuurlijk volgens het recept van Barts Oma Atjeh.
Klik hier voor de recensie van Bartje Boemboe.
Ingrediënten
- 500 gr runderlappen
- 1 serehstengel
- 50 gram santen
- 1 theelepel asem
- 2 eetlepels geraspte kokos
- Sap van ½ citroen
- 2 flinke uien
- 3 tenen knoflook
- 2 cm djahé of 1 theelepel poeder
- 3 cm laos of 2 theelepels poeder
- 2 salamblaadjes
- 5 blaadjes juruk purut
- 3 lomboks
- 1 theelepel djinten
- 1 theelepel kunyit
- 2 theelepels ketumbar
- ½ theelepel kruidnagel
- ½ theelepel gula djawa
- Olie, om te bakken
- Zout naar smaak
Bereiding
Snijd het vlees in blokjes van 3×3 cm. Schil de djahé en de laos. Snijd de uien en knoflook en hak ze fijn. Pers de citroen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak het vlees bruin. Voeg de uien en de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de djahé, laos, salam, juruk purut, lomboks, djinten, kunyit, ketumbar, kruidnagel en gula djawa toe. Schep al deze kruiden door het vlees. Voeg dan pas de gebrokkelde santen, sereh en asem toe en een klein beetje water. Laat het geheel aan de kook komen en kook 2 minuten. Zet het vuur laag en voeg de geraspte kokos en het citroensap toe. Laat het geheel in 120 minuten zachtjes gaar stoven. Het vlees is gaar als het uit elkaar valt.
Wijnsuggestie
Dit gerecht heet veel body en megaveel smaak, die door het sudderen geconcentreerd wordt. Intense, krachtige biologische wijn – met tonen van donker fruit, pure chocolade en rokerigheid – past perfect bij de rullige structuur van de rendang. Gloedvol! Let op: niet te warm serveren (14-16 graden).
Eet smakelijk!
Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.