In het kookboek Cantina Mxicana van Paul Wilson staat op pagina 228 het recept In bier gestoofde bonen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen.

 

Deze in bier gestoofde boontjes zijn een leuk Tex-Mex-gerecht (de Texaans Mexicaanse keuken) en lekker pittig. Het bier geeft de boontjes een bitterzoete smaak. Kies voor red ale of donker bier voor een nog rijkere smaak. Dit bonengerecht is heerlijk als ontbijt met vlees of ribbetjes van de barbecue – eigenlijk begin je dan je dag met een bord vol dronken bonen!

 

Klik hier voor de recensie van Cantina Mexicana.

 

Ingrediënten:

 • 500 g borlottibonen, minstens 4 uur of een nacht geweekt in koud water
 • ½ tl zuiveringszout (baking soda)
 • Barbecuesaus
 • 250 ml bier, het liefst donker Mexicaanse bier of red ale
 • 1 ui , gesnipperd
 • 60 ml honing
 • 250 g tomatenblokjes uit blik
 • 250 ml tomatenketchup
 • 125 ml versgeperst sinaasappelsap
 • 2 el versgeperst limoensap

 

Bereiding:

 • Laat de geweekte bonen uitlekken, spoel ze om en doe ze in een grote steelpan. Giet er 4 keer de hoeveelheid aan water bij, doe het zuiveringszout erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat zachtjes 1 uur zacht koken, of tot de bonen zacht zijn.
 • Maak intussen de barbecuesaus. Meng het bier, de ui en honing in een middelgrote pan met dikke bodem en laat op matig vuur 10 minuten zacht koken, of tot de saus met de helft is gereduceerd. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat, regelmatig roerend, nog 15 minuten sudderen, of tot het een dikke saus is. Schep in een keukenmachine of blender en pureer glad. Druk door een fijne zeef.
 • Giet de bonen af, doe de barbecuesaus erbij en schep om. Serveer warm of bij kamertemperatuur.

 

Eet smakelijk!

 

Dit kookboek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.