In het kookboek Puur natuurlijk koken van Tom Hunt staat op bladzijde 50 het recept Radijsbladsoep met karwijzaad. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Dit gerecht is verbazingwekkend lekker, eenvoudig om te maken en een goede manier om verspilling van de blaadjes te voorkomen (al kun je de soep ook met waterkers in plaats van radijsblad maken). Ik maak de soep graag met rijst wat dikker, waardoor de soep een fluweelachtige structuur krijgt.

 

Klik hier voor de recensie van Puur natuurlijk koken.

 

Ingrediënten:

 • Recept Radijsjes in boter met karwijzaad:
 • 100 g radijsjes
 • klontje boter
 • snufje karwijzaad
 • platte peterselie
 • 4 geraspte radijsjes ter garnering
 • Radijsbladsoep met karwijzaad:
 • 1 ui, in dunne ringen
 • 1 kleine courgette, in stukjes
 • groene bovenkant van 1 prei, in stukjes
 • 6 muntblaadjes, steeltje(s) apart
 • 1 laurierblaadje
 • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
 • 3 teentjes knoflook, grofgehakt
 • flinke scheut milde olijfolie
 • 50 g risottorijst of kortkorrelige zilvervliesrijst (o.a. natuurwinkel)
 • 150 g radijsblad
 • klontje boter

 

Bereiding:

 • Recept Radijsjes in boter met karwijzaad:
 • Was en halveer de radijsjes (of snijd in kwarten als ze echt groot zijn). Doe de boter in een koekenpan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Doe de radijsjes erbij en bak 3 minuten tot hun kleur iets vervaagd en in het vruchtvlees trekt. Zorg ervoor dat de pan niet te heet wordt, want dan verbrandt de boter. Voeg het karwijzaad en een snufje peper en zout toe en bak nog 30 seconden zodat de geur vrijkomt. Strooi er de gehakte peterselie erover. Kan ook als bijgerecht voor 1 tot 2 personen.
 • Radijsbladsoep met karwijzaad:
 • Bak de ui, de courgette, de prei, de muntsteeltjes, het laurierblaadje, de bleekselderij en de knoflook 10 minuten in de milde olijfolie op laag vuur. Voeg 700 ml water, de radijsjes en de rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is. Haal de muntsteeltjes eruit, voeg de radijs-en muntblaadjes toe en pureer tot een gladde, felgroene soep. Serveer zo snel mogelijk om de kleur te behouden. Laat de soep niet opnieuw aan de kook komen, want ook dan vervaagt de kleur. Garneer elke kom soep met geraspte radijs en een klontje boter.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de banner voor meer informatie: