In het kookboek Hollandse kramen van Yolanda van der Jagt staat op pagina 53 het recept Gele bietensalade. De hoeveelheden van dit voorgerecht zijn voor 4 personen. De bereiding duurt 1 uur en 10 minuten. In zomer zijn de gele bieten op hun lekkerst maar, omdat het een bewaargroente is, bijna het hele jaar verkrijgbaar.
Volgens mij zijn er veel mensen die net als ik een haat-liefde verhouding hebben met bieten. Vroeggeoogste zomerbietjes zijn heerlijk. Gele bieten zie je niet vaak. Ik vind de kleur toegankelijker – ze geven ook minder af – en de smaak nagenoeg hetzelfde.
Klik hier voor de recensie van Hollandse kramen.
Ingrediënten:
- 4 gele bieten
- 1 kleine rode ui, gepeld
- sap van 1 citroen
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 rijpe avocado
- 2 eetlepels taggiasche olijven (of zwarte olijven zonder pit)
- 4 eetlepels basilicumblaadjes, gescheurd
- 4 eetlepels grof gehakte bladpeterselie
- 1 rode peper, in dunne reepjes
Bereiding:
- Was de bieten goed en zet ze met ruim water en zout op. Draai als het water kookt het vuur laag en kook de bieten in circa 1 uur gaar. Prik erin met de punt van een aardappelschilmesje om te controleren of ze gaar zijn. Laat de bieten afkoelen, schil ze en snijd ze in smalle partjes.
- Halveer de rode ui en snijd er dunne plakjes van. Haal de halve ringen los en marineer ze in een grote kom in het citroensap. Roer de olie erdoor en wat zout en peper.
- Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukken. Schep de avocado samen met de bieten, olijven, basilicum, peterselie en rode peper door de dressing en voeg naar smaak meer zout en versgemalen peper toe.
Tip:
- De zomer is ook het seizoen voor Hass-avocado\'s, met hun karakteristieke eivorm en bijna zwarte schil. Niet helemaal rijp? Leg ze een paar dagen in een papieren zakje verpakt op je fruitschaal, dan rijpen ze na.
Eet smakelijk!