In het kookboek Rund van John Torode staat op pagina 57 het recept Rijstmiesalade met rundvlees, munt en pinda's. De hoeveelheden in dit recept zijn voor vier personen.
Deze interessante salade vindt iedereen lekker omdat de rijstmie, die soms heel saai is, hier gerehydrateerd wordt door de saus. De pasta wordt daardoor zacht en tegelijkertijd smakelijk. Neem meer munt en chili als u van een prominentere smaak houdt.
Klik hier voor de recensie van Rund.
Ingrediënten:
- 400 gram lende
- 0,5 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels Thaise vissaus
- 200 gram rijstmie
- 3 Thaise sjalotten, in dunne plakjes
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 25 gram munt, fijngehakt
- 15 gram Thais basilicumblad
- 15 gram korianderblad, fijngehakt
- 40 gram kousenband, in kleine stukjes
- 150 gram geroosterde pinda\'s, fijngehakt
- Voor de saus:
- 1 eetlepel rijstwijnazijn
- 4 kleine rode chilipepers, fijngehakt
- 130 gram suiker
- 2 tenen knoflook, fijngewreven
- 2,5 deciliter warm water
- 1 deciliter Thaise vissaus
- 40 milliliter limoensap
- 1 worteltje, in dunne reepjes
Bereiding:
- Verhit een grilleerpan grondig. Snijd het vlees in lange, dunne reepjes en breng die met de peper en sesamolie op smaak. Leg ze in de grilleerpan en raak ze pas aan als ze beginnen te roken. Keer ze en grilleer ze nog een minuut. Meng de suiker en de vissaus, voeg het vlees toe en meng grondig (de vissaus neemt de plaats van het zout in en geeft veel smaak aan het geschroeide vlees). Laat alles afkoelen.
- Verhit de azijn voor de saus een beetje. Voeg de chilipepers, de suiker, de knoflook en het warme water toe en laat alles een paar minuten staan (zonder veel af te koelen). Doe er de vissaus, het limoensap en de worteljulienne bij.
- Doe de rijstmie in een grote kom, giet de saus erover en laat alles staan totdat de mie zacht is. Voeg de sjalotten, knoflook, kruiden en kousenband toe en meng alles met het vleesmengsel. Bestrooi met de pinda\'s, roer en dien het gerecht op.
Eet smakelijk!