In het kookboek Veel lekkers uit China! van Ching-He Huang staat op pagina 57 het recept Noedelsoep met gebraden eend. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 2 personen.
De kleine fastfoodrestaurants in Hong Kong, Cha Chan Dien genaamd, serveren behalve noedelsoep met wontons ook een hele reeks andere gerechten, variërend van gebraden eens en roerbakgerechten van rijst of noedels met zeebanket tot soep met inktvisballetjes. Ook noedelsoep met gebraden eend is een populaire favoriet en daarvan vind je hier mijn versie. De eend wordt eerst gemarineerd om hem meer smaak te geven, het vel wordt in de koekenpan knapperig gebakken en het vlees wordt in de oven gegaard, terwijl je in die tijd de noedelsoep maakt.
Ingrediënten:
- 2 eendenborstfilets met vel
- takjes koriander om te garneren
Voor de marinade:
- 1 theelepel vijfkruidenpoeder
- 1 eetlepel sesamolie
- 3 eetlepels hoisinsaus
- 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker (naar wens)
- 3 eetlepels water
- 1 eetlepel donkere sojasaus
Voor de soep:
- 1 liter kippenbouillon
- 2 gedroogde Chinese paddestoelen, 20 minuten in heet water geweekt, uitgelekt
- 100 gram geschaafde Chinese kool
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel Shaohsing rijstwijn of droge sherry
- 1 eetlepel heldere rijstazijn of appelazijn
- 200 gram gare noedels, bijvoorbeeld platte udonnoedels
- 1 bosui, schuin in ringetjes
- 40 gram taugé
- flinke handvol korianderblad en -steeltjes, grofgesneden
- zeezout en versgemalen peper
Bereiding:
- Roer alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje door elkaar. Doe de marinade in een hersluitbare plasticzak, doe de eend erin, sluit de zak en leg hem zo lang mogelijk in de koelkast – een hele nacht zou fantastisch zijn, maar 20 minuten is ook prima.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius/gasstand 4. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Leg het op de velkant in de pan en bak het circa 1 minuut. Keer het om en bak de andere kant goudbruin. Leg de eendenborst met de velkant naar boven op een bakplaat en braad hem afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid 15-20 minuten in de oven.
- Maak intussen de soep. Verhit een pan, voeg de bouillon toe en breng hem aan de kook, doe de Chinese paddestoelen en kool erin en breng hem weer aan de kook.
- Roer de sojasaus, rijstwijn of sherry en de azijn door de soep, doe ook de noedels erbij en laat hem minder dan 1 minuut koken. Voeg de bosui, taugé en gesneden koriander toe en neem de pan van het vuur. Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Neem de eendenborst uit de oven, laat hem kort rusten en snijd hem in plakken. Schep wat soep in twee kommen, verdeel de plakken eend erop en garneer eventueel met een paar takjes koriander. Dien hem op.
Eet smakelijk!