Nasi goreng (De echte smaak van Indonesië)

In het kookboek De echte smaak van Indonesië staat op bladzijde 70 het recept Nasi goreng. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Nasi goreng mag natuurlijk in geen enkel kookboek over Indonesisch eten ontbreken. Het recept hierover kun je beschouwen als het perfecte basisrecept dat je naar eigen smaak en beschikbaarheid van ingrediënten kunt wijzigen. Een favoriete versie van veel Indonesiërs is nasi goreng met ikan djambal (gezouten, gedroogde vis) in plaats van vlees en garnalen. Kook de djambal eerst 10 minuten in kokend water, spoel hem koud af en snijd hem in kleine stukjes. Maar hoe je je nasi goreng ook eet, serveer hem altijd met een lekkere verse sambal, stukjes krokante kroepoek – liefst zelf gebakken – en een frisse atjar (ingelegde groenten), bijvoorbeeld met komkommer.

 

ImageKlik hier voor de recensie van De echte smaak van Indonesië.

Ingrediënten:

 

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 klein bouillonblokje (voor 200 milliliter), verkruimeld
  • 200 gram spekblikjes (of, naar keuk, kleine blokjes varkensvlees, kippenvlees, of garnalen)
  • 1 jonge prei of 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 600 gram drooggekookte pandanrijst (geen snelkookrijst), afgekoeld
  • 3 eieren losgeklopt met 2 eetlepels melk

 

Voor de boemboe:

 

  • 4 sjalotjes, genipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek, of 2 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1 flinke theelepel trassi bakar, verkruimeld

 

Bereiding:

 

  1. Vijzel de boemboe-ingrediënten tot een smeuïge pasta.
  2. Fruit de boemboe circa 3 minuten in 1 eetlepel olie in de wadjan. Roer de bouillon kruimels erdoor.
  3. Voeg de spekjes of vlees/garnalen toe en bak al omscheppend in circa 3 minuten gaat. Meng de prei of lente-ui erdoor.
  4. Voeg nu beetje bij beetje al omscheppend, de gare rijst toe. Zorg dat de korrels losgeroerd zijn voordat je de rijst toevoegt. Blijf omscheppen tot de nasi goreng door en door heet is en schep alles dan in een warme schaal.
  5. Verhit de rest van de olie in de wadjan en bak een omelet van de losgeklopte eieren. Rol op en snijd in reepjes. Serveer bovenop de nasi goreng.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.