In het kookboek Ga koken! van Sam Stern staat op pagina 87 het recept Chinese eendenbouten. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Een persoonlijke favoriet. Ik heb eend het liefst met een krokant velletje en het vijfkruidenpoeder zorgt voor iets cool Aziatisch. De saus is cruciaal. Eet deze jongens met veel gebakken aardappels en een lekkere berg sla. Om jezelf te verwennen of om een speciaal iemand mee te overdonderen.
Klik hier voor de recensie van Ga koken!
Ingrediënten:
- 4 eendenbouten
- 2 takjes rozemarijn
- 4 knoflooktenen, gepeld
- 2 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels aalbessengelei of morellenjam
- 150 milliliter rode wijn of appel- of granaatappelsap
- 4 eetlepels water
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de eendenbouten naast elkaar in een braadslee of ovenschaal. Duw de rozemarijn en knoflooktenen eronder.
- Prik de poten overal in met een vork. Wrijf een mengsel van vijfkruidenpoeder en zeezout goed in het vel. Zet 1 uur in de oven. Giet een of twee keer voorzichtig het vet af.
- Smelt intussen de aalbessengelei met de wijn of sap en water in een pannetje. Klop met een garde. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het een gladde saus is. Haal van het vuur.
- Haal de eend uit de oven. Giet het overgebleven vet af. Giet de vloeibare gelei over het vlees. Zet nog 15 minuten in de oven. Super.
Eet met:
- Knapperige kruidenaardappels, of
- Aardappelpuree
- Groene-bonen-spaghetti, of
- Doperwtjes
- Gegrilde pompoen
Tip:
- Probeer eens gebraden zoete eendenborst.
- Bak de eendenborstfilets aan beide kanten bruin.
- Leg ze dan 10 minuten op een rooster in de oven op 220 graden tot ze gaar zijn.
- Laat 3 minuten rusten.
- Snijd in schuine plakken.
- Besprenkel met wat granaatappelsap en stroop, het bruist…
Eet smakelijk!