Broodstengels met sesamzaad en anijs (Deeg)

In het kookboek Deeg van Richard Bertinet staat op pagina 48 het recept Broodstengels met sesamzaad en anijs. De hoeveelheden zijn voor 10 tot 12 broodstengels. De voorbereiding kost 20 minuten, het deeg moet 1 uur rusten, daarna 20 minuten rijzen en 8 tot 10 minuten bakken.

Dit recept maakte ik omdat ik erg van sesamzaad en anijs houd. In ieder geval vind ik deze broodstengels erg geschikt als borrelhapjes. Voor dit recept is slechts een halve hoeveelheid wit brooddeeg nodig; ik maak vaak een hele hoeveelheid deeg en gebruik de rest voor de variatie met olijven, kruiden en pecorino. Deze broodstengels zijn wat stoerder uitgevoerd dan Italiaanse grissini en lijken qua textuur wat meer op brood. Ik houd van zacht, maar als je ze langer bakt worden ze wat knapperiger.

ImageKlik hier voor de recensie van Deeg.

Ingrediënten:

  • 0,5 hoeveelheid wit brooddeeg dat 1 uur heeft gerust.
  • 5 anijssterren of 5 gram anijspoeder
  • 50 gram sesamzaad
  • bloem om te bestuiven

Voorbereiden:

  • Wrijf in een vijzel de anijssterren fijn en zeef het poeder door een fijne zeef. Vermeng het op een dienblad met het sesamzaad.

Wijkwijze:

  • Breng het deeg met behulp van de afgeronde kant van een deegschraper over op een licht met bloem bestoven werkvlak. Plet het licht met je handen, tot een lap van circa 15 x 30 cm en circa 1 cm dik. Strooi er een beetje van het sesammengsel over en druk dit licht in het deeg. Vouw een derde van de rechthoek over het midden, druk dit aan met je vingertoppen en strooi er wat van het seammengsel over. Klap het tegenoverliggende derde deel van de deeglap erover en druk dit aan. Strooi er nog wat van het sesammengsel over en druk dit in het deeg. Snijd het opgevouwen deeg met de rechte kant van de deegschraper in 10-12 reepjes van circa 1 cm dik. Draai en rek elke deegreep een beetje op, aangepast aan het formaat van de bakplaat, en wentel hem door het resterende sesammengsel. Leg de broodstengels op een bakplaat, met voldoende tussenruimte. Laat ze afgedekt met een theedoek 20 minuten rijzen. Schuif de broodstengels in de voorverwarmde oven, spuit een nevel van water in de oven en bak ze in 8 – 10 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Dit boek is in de Engelse taal te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.