Kerriebrood (Pane e panini)

In het kookboek Pane e panini van Ursula Ferrigno staat op pagina 116 het recept Kerriebrood. De hoeveelheden in dit recept zijn voor één brood. De benodigde tijd is voor het rijzen 1 uur en 30 minuten, voor het bakken 30 minuten.

Ik kreeg het idee voor dit brood aangereikt door een vriendin die dol is op kerrie, maar geen liefhebber van naanbrood. Je kunt van het deeg ook een platbrood vormen.


ImageKlik hier voor de recensie van Pane e panini.

Ingrediënten:

  • 300 milliliter melk
  • 15 gram boter
  • 25 gram verse gist, verkruimeld (of 3,5 eetlepel gedroogde gist)
  • 450 gram bloem van harde tarwe
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel medium kerriepasta
  • 1 eetlepel verse koriander, gehakt
  • 1 eetlepel mangochutney
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • melk en komijnzaad voor de garnering

Bereiding:

  1. Verhit de melk met de boter en laat hem tot lauwwarm afkoelen. Los de gist op in twee eetlepels van de lauwe melk.
  2. Zeef de bloem en het zout boven een grote kom, meng het komijnzaad erdoor en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist, kerriepasta, koriander, chutney en het ei erin en meng er zoveel van de lauwe melk door dat je een glad deeg krijg.
  3. Kneed het deeg in 10 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak minuten glad en elastisch. Leg het in een licht met olie ingevette kom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  4. Sla het deeg neer en kneed het nog 5 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak. Maak er een ovale vorm van en kerf het deeg met een scherp mes op 3 plekken in. Bestrijk het deeg met melk en strooi het komijnzaad erover. Laat het op een licht ingevette bakplaat afgedekt 30 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  6. Bak het brood in 30 minuten goudbruin; de onderkant moet hol klinken als je er met je vingertoppen tegen klopt. Laat het op een metalen rooster uitdampen en serveer het warm.

Variatie:

Je kunt van dit deeg ook een op naan lijkend platbrood bakken om bij curry te eten. Verdeel het deeg in 12 stukken, rol die uit tot dunne rondjes van circa 15 cm doorsnede en bak ze op een ingevette bakplaat 12 – 15 minuten.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.