In het boek Indonesisch koken van Lonny Gerungan staat op pagina 54 het recept Bebotok daging pedas, ofwel in Nederlands: Gekruid rundergehakt in witte-koolbladeren.
Lonny: Het is niet erg handig om de kool in zijn geheel te blancheren, maar het kan niet anders. Wanneer het rauwe blad van de kool wordt gepeld, zal dit vrijwel altijd breken. Dat is niet het geval wanneer de kool eerst is geblancheerd. Ik serveer dit gerecht van rundergehakt als een voorgerecht, dat vaak als verrassend wordt ervaren. Het is een bewerkelijk gerecht, maar de smaak en presentatie lonen uiteindelijk zeker de moeite. Vlak voordat ik de bebotok daging pedas serveer haal ik de cocktailprikkers uit het blad, dat ik vervolgens openvouw zodat de inhoud zichtbaar wordt.
Klik hier voor de recensie van Indonesisch koken.
Ingrediënten:
-
8 witte-koolbladeren
-
7 sjalotjes
-
3 teentjes knoflook
-
1 rode lombok
-
1 groene lombok
-
5 rawits
-
3 eetlepels plantaardige olie
-
1 ei
-
300 gram rundergehakt
Ingrediënten voor de kruidenpasta:
-
1 stukje kencur van circa 1 cm
-
1 stukje galanga/laos van circa 2 cm
-
1 theelepel korianderzaad/ketumbar
-
0,5 theelepel komijnzaad/jinten
-
1 theelepel zout
-
1 theelepel kristalsuiker
-
1 theelepel tamarindepulp
-
1 theelepel trasi bakar
-
sap van 2 jeruk limo
Bereiding:
-
Schil voor de kruidenpasta kencur en laos en snijd ze fijn. Wrijf ketumbar, jinten, trasi, zout en suiker in een vijzel met een stamper fijn. Voeg de kencur en laos, de tamarinde en trasi toe en wrijf alles tot een pasta. Roer het jeruk-limosap erdoor.
-
Blancheer de kool ongeveer 3 minuten in kokend water met zout. Giet hem af en dompel hem kort in koud water; laat afkoelen. Haal de bladeren los van de stronk.
-
Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Verwijder de steeltjes van de rode en groene lombok en de rawits; snijd de lomboks open, schud de zaadjes eruit en snijd alle pepers ragfijn.
-
Verhit de olie in een wajan op hoog vuur. Draai het vuur lager en smoor de sjalot, knoflook, lomboks en rawits glazig. Voeg de kruidenpasta toe en roerbak ongeveer 5 minuten. Laat dit mengsel afkoelen.
-
Klop het ei los, meng dit met het kruidenmengsel en het runderhakt.
-
Leeg twee koolbladeren op elkaar, verdeel de helft van het gehaktmengsel erop. Vouw de bladeren dicht en steek de pakketjes met een cocktailprikker vast. Maak nog zo\'n pakket.
-
Leg de koolpakketjes in een stoompan en stoom ze in ongeveer 30 minuten gaar.
Eet smakelijk!