In het kookboek Van keukenmeid tot dinerdiva van Jill Schirnhöfer staat op pagina 83 het recept Mexicaanse bagel met guacamole. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 8 bagels.
Klik hier voor de recensie van Van keukenmeid tot dinerdiva.
Ingrediënten:
- 400 g bloem
- 25 g verse gist
- 200 ml melk
- 50 g boter
- 30 g suiker
- 1 ei
- 2 theelepels zout
- 50 ml lauwwarm water
- 2 eetlepels sesamzaad
- Voor de guacamole:
- 1 avocado
- 2 eetlepels citroensap
- ½ fijngesnipperd uitje
- 2 tomaten in kleine blokjes en zonder zaadjes
- 1 theelepel mayonaise
- 1 theelepel fijngesneden koriander
- ½ geperst teentje knoflook
- zout en peper
Bereiding:
- Los de gist op in het water Laat dit 10 minuten staan.
- Doe de melk, boter en suiker in een pannetje en breng aan de kook. Roer tot een glad mengsel, draai het vuur ui en laat 10 minuten afkoelen.
- Zeef de bloem en doe deze samen met het zout, de opgeloste gist en het melkmengsel in een kom en kneed alles in circa 10 minuten tot een elastisch deeg. laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, afgedekt met een schone theedoek.
- Kneed het deg na een uur nog een keer door en verdeel in 8 porties. Bestuif het werkvlak met wat bloem. Rol de porties tot slierten van ongeveer 15 cm en vorm er rondjes van. Maak de uiteinden aan elkaar vast met een beetje water.
- Verwarm de oven voor op 200 °Celsius.
- Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze nog 15 minuten rijzen, afgedekt op een warme plaats.
- Breng een ruime pan met water aan de kook. Leg met een schuimspaan 2-3 bagels in het kokende water. Kook de bagels ongeveer 1 minuut en keer ze halverwege om. (Alleen als de bagels goed gerezen zijn, drijven ze).
- Haal ze uit het water en laat uitlekken. Leg ze weer op het bakpapier en bestrijk met losgeklopt ei. Bestrooi met sesamzaadjes.
- Bak de bagels in de oven in 20 minuten goudbruin. Laata ze even afkoelen op een rooster.
- Van de guacamole
- Prak met een vork het vruchtvlees van 1 avocado fijn en voeg 2 eetlepels citroensap, ½ fijngesnipperd uitje, 2 tomaten in kleine blokjes en zonder zaadjes, 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel fijngesneden koriander en ½ geperst teentje knoflook toe.
- Roer goed door elkaar.
- Breng op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!