In het kookboek Nobody does it better van Trish Deseine staat op pagina 116 het recept Soupe à l\'oignon, ofwel uiensoep. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Deze soep, oorspronkelijk afkomstig uit Lyon, werd traditioneel geserveerd na een nuit blanche (een nacht doorhalen), vanwege de vermeende eigenschap dat de soep het effect van alcohol snel zou laten verdwijnen. Het is in ieder geval een versterkende en verkwikkende soep.
Klik hier voor de recensie van Nobody does it better,
Ingrediënten:
- 150 gram boter
- 4 middelgrote uien, in ringen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 100 ml rode wijn
- 150 ml rundvleesbouillon
- takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 baguette
- 150 gram gruyère, geraspt
Bereiding:
- Verhit de boter in een grote, diepe steelpan met dikke bodem en bak de ui enknoflook 15 minuten op laag vuur. Ze moeten zacht, bruin en iets gekaramelliseerd zijn. Pas op dat ze niet krokant worden.
- Voeg de wijn, bouillon, tijm en laurier toe en laat die alles aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de soep 30 minuten heel zachtjes pruttelen. Roer zo nu en dan.
- Verwarm de grill voor. Snijd de baguette in 2 cm dikke plakken en rooster ze aan beide kanten.
- Schep de soep in ovenvaste kommen, leg er 1 of 2 sneden brood op en bestrooi ze royaal met gruyère. Zet de kommen onder de hete grill. Neem de kommen uit de oven als de kaas goudbruin is en bubbelt en zet ze meteen op tafel.
Eet smakelijk!