In het kookboek De ayurveda keuken van Anne Heigham staat op bladzijde 125 het recept Couscous met geitenkaas, sperziebonen en rode biet. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 1 persoon. De voorbereiding is 10 minuten en de bereiding 35 minuten.

Klik hier voor de recensie van De ayurveda keuken.

Ingrediënten

 • 1 grote rode biet, geschild , in kleine blokjes
 • 1 theelepel ghee (geklaarde boter)
 • 1 prei, gehakt
 • Handvol sperziebonen
 • 30 gram geitenkaas
 • Kleine handvol verse bladpeterselie, grof gehakt
 • Couscous:
 • 75 gram tarwe-of gerstcouscous
 • 100 ml kokend water
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 eetlepels citroensap
 • Ongeraffineerd zout en zwarte peper

Bereiding

Kook de blokjes rode biet ongeveer 30 minuten, tot ze zacht zijn. Verhit de ghee zachtjes in een pan op middelhoog-laag vuur. Voeg de prei, sperziebonen, gekookte blokjes rode biet en een scheutje water toe, leg het deksel op de pan en verhit alles zachtjes ongeveer 5 minuten, tot de prei gaar is en de sperziebonen zacht zijn. Doe ondertussen de couscous in een kleine kom, schenk het kokende water erover en leg een bord op de kom, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Laat de couscous 5 minuten staan, zodat de korrels al het water opnemen. Haal het bord van de kom en roer de couscous los met een vork. Proef of hij goed gaar is – zo niet, voeg dan nog een beetje water toe, leg het bord weer op de kom en laat de couscous nog even staan. Wanneer de couscous gaar is, sprenkel je de olijfolie en het citroensap erover, voeg je wat zout en peper toe en meng je goed. Verkruimel de geitenkaas over de gare groenten en laat hem een beetje smelten. Strooi daarna de peterselie erover. Serveer de couscous warm, met de groenten erbovenop.

Tips

Dit is een gerecht voor de zomer en vroege herfst, wanneer er volop verse sperziebonen en rode bieten zijn. Het lijkt op een warme salade – perfect voor het weer in deze tijd van het jaar.

Je kunt de blokjes rode biet van tevoren koken. Laat ze afkoelen en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. De ayurveda keuken