In het kookboek Een tafel vol kleine hapjes van Annie Rigg staat op pagina 46 het recept Erwtensoep met munt en parmaham. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 tot 6 personen.
Serveer deze fleurige soep koel en in kleine glaasjes. Je kunt de soep van tevoren bereiden en vlak voor het hem opdient afmaken. Hij is heerlijk in combinatie met klppenleverparfait of de romige taart met pancetta en ui.
Klik hier voor de recensie van Een tafel vol kleine hapjes.
Ingrediënten:
- 1 bosje lente-ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote teen knoflook, geperst
- 1 aardappel, geschild en in blokjes
- 750 ml hete groentebouillon
- 300 g diepvrieserwten
- grote handvol rucola, grofgesneden
- 1 royale eetlepel verse munt, fijngehakt
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- Voor de garnering:
- 4 plakjes parmaham
- 1 eetlepel olijfolie
- crème fraîche of zure room
- waterkers
- 4-6 kleine glazen
Bereiding:
- Snijd de lente-ui in plakjes. Verhit de olie in een pan en bak hierin de lente-ui en knoflook een paar minuten op middelhoog vuur tot ze zacht zijn, maar nog niet verkleurd. Bak de blojes aardappel even mee en giet de groentebouillon erbij. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelblokjes zacht zijn. Voeg de erwten, rucola en munt toe en kook ze 3-4 minuten mee.
- Pureer de soep in een keukenmachine of blender. Goet de soep door een zeef en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel extra groentebouillon toe als de soep te dik is. Laat de soep afkoelen en zet hem tot gebruik in de koelkast.
- Scheur de parmaham in stukken. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ham knapperig. Haal de pan van het vuur en laat de ham uitlekken op keukenpapier.
- Verdeel de soep over 4-6 kleine glazen. Leg op ieder glaasje soep een theelepel crème fraîche, waat waterkers en parmaham en bestrooi tot slot met wat vergemalen peper. Dien direct op.
Eet smakelijk!