Pompoensoep met kokos en chili (Echt lekker eten met een voedselintolerantie)

In het kookboek Echt lekker eten met een voedselintolerantie van Pippa Kendrick staat op pagina 170 het recept Pompoensoep met kokos en chili. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen en het gerecht bevat noten.

 

Een koude winterdag vraagt om een kop dampende soep en deze pittige soep geeft je zeker de nodige warmte: de zoete smaak van de geroosterde pompoen krijgt een pittig accent door de chilipeper en daar komt dan weer de fluweelzachte kokosmelk bij. Zo krijg je een soep die het uitstekend doet bij de lunch of het avondeten en die de koudste botten weer warm krijgt.

 

Klik hier voor de recensie van Echt lekker eten met een voedselintolerantie.

Ingrediënten:

  • 1 kg flespompoen
  • 4 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 klein bosje koriander
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 3 eetlepels arachide- of raapzaadolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1,2 liter groentebouillon
  • 2 dl kokosmelk

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C/gasstand 6.
  • Snijd de pompoen in de lengte doormidde, schraap de zaadjes en vezels eruit en gooi ze weg. Schil de pompoenhelften en hak ze in kleine stukken. Pers de knoflook uit in de knijper, hak de ui grof en hak de verse koriander fijn en zet apart.
  • Doe de pompoen in een braadslee samen met de chilivlokken, specerijen en 2 eetlepels van de arachideolie en meng alles goed door elkaar. Bestrooi met zout en peper en zet 45-50 min. in de oven, terwijl je af en toe roert, totdat de pompoen zacht is en licht gekarameliseerd.
  • Giet intussen de resterende arachideolie in een grote steelpan en voeg de ui, knoflook en suiker toe.  Bak deze ingrediënten ongeveer 25 min. op een zo laag mogelijk vuur of totdat de ui zacht is en goudgeel.
  • Doe de geroosterde pompoen bij de ui; schraap alle speverijen uit de braadslee en doe die in de pan. Goet de groentebouillon erover. Verhit de soep tot hij pruttelt, haal van het vuur en roer de kokosmelk erdoor. Maak met een staafmixer of keukenmachine de soep glad en fluweelzacht. Verhit de soep, bestrooi met zout en peper en schep hem in kommen. Serveer heet met wat gehakte koriander erover.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze boekhandel: