In het kookboek Glutenvrij bakken van Hannah Miles staat op pagina 140 het recept Pruimencrumble met amaretto. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 8 personen.
Crumble is een dessert dat alle zorgen van de dag voor even doet verdwijnen. In dit recept zitten frisse pruimen met een vleugje amandel en vanille. Daaroverheen zit een laagje smeuiïge crumble waarvan je gaat watertanden.
Klk hier voor de recensie van Glutenvrij bakken.
Ingrediënten:
- 800 g rijpe rode pruimen, gehalveerd en ontpit
- 1 vanillepeul
- 85 g suiker
- 100 ml amaretto of andere likeur met amandelsmaak
- Voor het crumble-laagje:
- 115 g gemalen amandelen
- 115 g boter, gekoeld en in blokjes
- 115 g g glutenvrije havervlokken
- 60 g suiker
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C (op gasstand 4)
- Doe de pruimen in een grote steelpan. Splijt de vanillepeul met een scherp mes in de lengte doormidden en schraap met de punt van het mes de zaden in de steelpan. Voeg de vanillepeul, suiker en amaretto toe. Laat de pruimen ongeveer 5 minuten op een zacht vuur sudderen tot ze zacht zijn. Verwijder de vanillepeul en doe het fruit in de ovenschaal.
- Maak het crumble-laagje. Doe de gemalen amandelen in een kom en meng de boter erdoor. Meng de havervlokken en suiker erdoor. Strooi het mengsel over de pruimen en zet de ovenschaal 35-40 minuten in de oven tot het bovenlaagje goudgeel is en het pruimensap aan de randen van de schaal borrelt. Dien warm of koud op met room
Deze crumble kun je het beste eten op de dag dat je hem maakt, maar je kunt hem 2 dagen in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!
Dit boek is te koop in onze boekhandel op: