Gepocheerde peren (Koken met appels en peren)

In het kookboek, Koken met appels en peren van Laura Washbum staat op pagina 55 het recept Gepocheerde peren. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 tot 6 personen.

Deze glanzende paarse peren vormen een schitterende afsluiting van een fijne maaltijd. Als u gasten krijgt, zijn ze perfect, want ze moeten van tevoren gemaakt worden, zodat het vocht in de peren kan trekken en ze die prachtige kleur krijgen.

Klik hier voor de recensie van Koken met appels en peren.

Ingrediënten:

  • 7,5 dl goede rode wijn
  • 150 g suiker
  • 3 el vloeibare honing
  • versgeperst sap van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 1 groot stuk sinaasappelschil
  • 1 hele kruidnagel
  • 1 zwarte peperkorrel
  • 4-6 stevige stoofperen
  • gezoete crème-fraîche, slagroom of vanille-ijs voor erbij

Bereiding:

  • Neem een apn die straks groot genoeg is voor d eperen. Doe de rode wijn, suiker, honing, het citroensap, kaneelstokje, de sinaasappelschil, de kruidnagel en de peperkorrel erin. Verwarm het geheel op laag vuur en roer af en toe tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur.
  • Schil de peren, maar laat ze verder intact.
  • Leg de peren in de pan met wijn en laat het geheel zonder deksel op de pan zachtjes pruttelen tot de peren zacht zijn (prik erin met een scherp mesje). Afhankelijk van de hoeveelhedi, rijpheid en grootte van de peren duurt dit 20 tot 35 minuten.
  • Zet de peren met een grote schuimspaan in ee nondiepe schaal (geen aluminium). Laat de wijn opstaan en kook die op middelhoog vuur in tot er nog maar de helft van over is. Laat de wijn afkoelen, zeef hem en sprenkel hem over de peren. Laat de peren zo minstens 3 uur staan voor u ze serveert en keer ze af en toe.

Let op: u kunt dit dessert een paar dagen van tevoren maken en de peren en vloeistof zolang in de koelkast bewaren. Laat de peren op kamertemperatuur komen voor u ze serveert.

Eet smakelijk!
 

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.