In het kookboek Crème brûlée van Isabel Brancq staat op pagina 46 het recept Crème brûlée met pistache. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 personen. De voorbereidingstijd is 15 minuten, de baktijd 1 uur en 15 minuten en de rusttijd is 2 uur.
Klik hier voor de recensie van Crème brûlée.
Ingrediënten:
- 8 eidooiers
- 6 dl slagroom
- 60 g fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels gemalen ongezouten pistachenootjes
- 4 eetlepels poedersuiker voor het karamelliseren
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 100° C.
- Klop de eidooiers en de suiker in een grote kom flink door elkaar.
- Verwarm de slagroom met de gemalen pistachenootjes in een pan op laag vuur. Schenk dit zodra het begint te koken bij de geklopte eieren en roer door elkaar.
- Verdeel het mengsel over 6 crème brûléebakjes. Zet ze in een ovenschaal, schenk deze halfvol met water en laat zo au -bain-marie 1 uur en 15 minuten bakken.
- Laat de crèmes afkoelen en zet ze dan 2 uur in de koelkast.
- Bestrooi de toetjes met suiker en laat ze vervolgens karameliseren, met een crème brûléebrander of door ze 3 minuten in de oven onder de gril te zetten.
- Zet in beide gevallen de toetjes vooraf in een schaal koud water om te voorkomen dat ze weer vloeibaar worden. Zet ze voor het opdienen nog 10 minuten koud weg.
- Garneer bij het opdienen met hele pistachenootjes.
Eet smakelijk!