In het kookboek De smaak van mijn herinnering van Tessa Kiros staat op pagina 29 het recept Soep van verse zalm, dille & aardappelen. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 6 tot 8 personen.
Dit is een rijke, gebonden soep, die je met een groene salade erbij kunt eten als hoofdgerecht. De soep is lekker met sneetjes brood erbij. Ook kun je hem met geroosterd brood eten. Vraag de visboer of hij je de ruggengraat van de zalm met staart wil geven, want daar kun je goed bouillon van trekken.
Klik hier voor de recensie van De smaak van mijn herinnering.
Ingrediënten:
- 1 kilo zalmfilet
- circa 8 hele peperkorrels
- 1 lange reep citroenschil
- 1 grote wortel, in 3 stukken gesneden
- 1 bleek selderijstengel met blad
- 3 laurierblaadjes
- wat takjes peterselie
- handje dille
- 1 witte ui
- circa 8 hele allspice-bessen (pimento)
- 900 gram aardappelen, geschild in grote blokjes
- 200 milliliter schenkroom
- 30 gram boter
Bereiding:
- Ontvel de zalm en verwijder alle graten; je voelt waar die zitten door van boven naar beneden met je hand over de vis te strijken. Snijd de zalm in stukken van zo\'n 6 x 4 cem.
- Doe voor de bouillon ongeveer 3 liter water in een grote pan met een stukjes zalmvel, de graten, peperkorrels, citroenschil, wortel, bleekselderij, laurierblad, peterselie, wat dille, de hele ui, en een beetje zout. Breng aan de kook en schep eventueel schuim af. Zet het vuur lager en laat ongeveer een half uur pruttelen, waarna je de bouillon door een zeef in een grote schone pan schenkt. Je hebt ongeveer 1,5 liter bouillon nodig; heb je niet genoeg, giet er dan wat water bij.
- Zet de bouillon op hoog vuur en voeg de allspice-bessen en aardappelen toe. Laat circa 15 minuten pruttelen, tot de aardappelen net gaar zijn. Voeg de zalmstukken toe, draai het vuur laag en laat circa 10 minuten oruttelen, tot de zalm gaar is. Voeg de room, boter en overgebleven dille toe. Breng weer even aan de kook. Proef of de soep zout genoeg is en serveer met vergemalen peper.
Eet smakelijk!