Surinaamse erwtensoep (Snow Food)

In het kookboek Snow Food van Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito staat op pagina 87 het recept Surinaamse erwtensoep. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

 

Pittige erwtensoep uit de tropen

 

Deze erwtensoep is Surinaams vanwege het zoutvlees en de gele erwten die we gebruiken. Dat haal je in Nederland bij de Surinaamse toko, maar je kunt het ook vervangen door gezouten spek. Om het Surinaams te houden, eet je het met een Surinaamse peper en rijst.

 

ImageKlik hier voor de recensie van Snow food.

Je hebt nodig:

  • 60 minuten
  • pakje zoutvlees of spek van 400 gram
  • pak gele spliterwten van 500 gram
  • 10 pimentkorrels
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 takjes bladselderij
  • 2 bouillonblokjes
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olie
  • 4 kopjes rijst
  • 1 gele Madame Jeanette-peper

Bereiding:

  1. Als je zoutvlees gebruikt, ontzout het vlees dan eerst door het te koken in water. Gooi het zoute water weg.
  2. Neem een flinke pan met 2 lieter water. Kook daarin de gele spliterwten, het zoutvlees, de pimentkorrels, 1 ui, de selderij en de bouillonlokjes. Laat het minimaal 45 minuten koken en indikken. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Bak de andere ui samen met de knoflook een beetje krokant in wat olie.
  4. Kook de rijst en serveer de Surinaamse soep met apart de rijst, de fijngesneden Madame Jeanette-peper, die ieder zelf kan doseren, en de gebakken uitjes.

Eet smakelijk!

 

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.