In het kookboek De kracht van specerijen van Winiefred Van Killegem staat op pagina 17 het recept Palingsoep met anijs. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.
Klik hier voor de recensie van De kracht van specerijen.
Ingrediënten:
- 350 gram zeepaling
- 150 gram rode biet
- 250 gram peterseliewortels
- 250 gram prei
- 12 deciliter groentebouillon
- 1 à 2 theelepels citroensap
- 1 eetlepel anijszaadjes (overdrijf niet met anijszaadjes. Proeven is de boodschap!)
- gemalen nootmuskaat
- zout
- versgemalen peper
- enkele anijsblaadjes om te versieren
- 4 sneetjes volkorenbrood
Bereiding:
- Kook de rode biet ongeschild gedurende 45 minuten in gezouten water.
- Schraap de peterseliewortels en snijd ze in plakjes.
- Was de prei, halveer in de lengte en sbijd in reepjes.
- Verdeel de paling in stukken. Kook de paling zachtjes met de peterseliewortel en de prei gedurende 10 minuten in groentebouillon. Voeg de anijszaadjes toe op het einde van het koken.
- Laat de rode biet schrikken onder koud stromend water en verwijder de schil.
- Snijd de biet in reepjes. Voeg de bietenreepjes bij de soep en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en citroensap.
- Serveer (in de zomer) met verse topjes anijsblaadjes.
- Lekker met een sneetje volkorenbrood.
Eet smakelijk!