Rodebietensoep met zwarte komijn (Eten op aarde)

In het boek Eten op aarde van Linda Roodenburg staat op pagina 133 het recept Rodebietensoep met zwarte komijn. De hoeveelheden in dit recept zijn voor 4 personen.

Kamillezaad wordt weleens verward met zwarte komijn, maar zowel de smaak als het uiterlijk zijn heel anders. Zwarte komijn ruikt gronderig, maar ontwikkelt een aromatische geur en nootachtige smaak tijdens het koken, of bakken. Van origine afkomstig uit Centraal-Azië en Noord-India, waar men ook de wortel van de plant als specerij gebruikt.

ImageKlik hier voor de recensie van Eten op aarde.

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 0,5 grote Spaanse ui, in dunne plakjes gesneden

  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden

  • 1 volle theelepel zwarte komijn

  • 750 gram rauwe rode bieten, geschild en in blokjes gesneden

  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden

  • 1,25 liter water

  • 3 eetlepels rode wijnazijn

  • 1 bosje peterselie, grofgehakt

  • 100 gram Griekse yoghurt, verdund met wat melk en op smaak gebracht met 1 teentje knoflook en wat zout

  • versgemalen zeezout en zwarte peper

Bereiding:

  • Verhit de olie in een grote soeppan op matig vuur.

  • Voeg de uien toe met wat zout en laat op laag vuur onder af en toe roeren circa 10 minuten bakken.

  • Voeg komijn en knoflook toe en laat 2 minuten zachtjes meebakken.

  • Voeg de biet en aardappel toe.

  • Giet het water erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen.

  • Pureer de soep met de staafmixer.

  • Voeg azijn en de helft van de peterselie toe.

  • Breng op smaak met peper en flink wat zout.

  • Dien op met in iedere kom een schep van het yoghurtmengsel, peterselie en wat olijfolie.

Eet smakelijk!

Dit boek is te koop bij onze online boekhandel. Klik op de onderstaande banner.