In het boek Puur Provence van Wout Bru staat op bladzijde 65 het recept Soepje van ganzenlever met een zoetzure vijgencompote en een luchtbel van saffraan. De hoeveelheden van dit recept zijn gebaseerd op 4 personen.
Klik hier voor de recensie van Puur Provence.
Ingrediënten:
-
6 rijpe paarse vijgen
-
20 centiliter rodewijnazijn
-
50 gram suiker
-
40 centiliter water
-
200 gram ganzenlever
-
15 centiliter port
-
melk
-
enkele draadjes saffraan
-
olie van eekhoorntjesbrood (facultatief)
-
20 centiliter room
-
peper en zout
-
1 gram lecithinepoeder
Bereiding:
-
Snijd de ganzenlever in stukjes. Zet deze op in de thermomix met port, peper, zout en room. Breng deze massa aan de kook, terwijl ze wordt gemixt. Daarna zeven.
-
Bereid de zoetzure vijgencompote: zet de vijgen op in wijnazijn, water en suiker. Haal het mengsel wanneer het heeft gekookt door de blender. Zet deze puree aan de kant en houd warm.
-
Bereid de luchtbel van saffraan: kook melk met wat saffraan, voeg licithinepoeder toe, mix het geheel, vorm een luchtbel die bovenop de ganzenlever komt.
-
Schik de vijgencompote in het bord met daarop de ganzenlever en de luchtbel. Druppel er eventueel wat olie van eekhoorntjesbrood omheen.
Wijntip:
AOC Alsace, Domaine Weinbach, Gewurtztraminer \"Cuvée Théo\" 2003, wit.
Eet smakelijk!