Uiensoep (Dekleinejohannes)

In het boekje Dekleinejohannes van Johannes van Dam staat op bladzijde 49 het recept Uiensoep.

Ieder land heeft wel zijn eigen specifieke uiensoep en je zou zeggen dat de verschillen marginaal zijn. Toch stuitte ik in d ebegintijd van mijn eerste kookavonturen op een recept dat qua smaak nogal afweek. Voor de authenticiteit kan ik niet instaan; het recept zou Perzisch zijn, maar precies dit recept ben ik in een Perzisch kookboek nog niet tegengekomen. Het gaat om de combinatie van ui, citroen, kruizemunt en kaneel, waarmee je wel die kant uitgaat.

Het recept diende, naar ik vrees, om bouillonblokjes te verkopen en ik neem het nu gewoon over, maar het is natuurlijk ook heel goed met echte bouillon te doen of met groentebouillon en zelfs met water. Pas dan wel het zout goed aan. De ingrediëntenopgave heeft het over olie en gebruikt dan boter in het recept. Ik zou het met olie doen, maar boter of ghee kan ook.

 

Ingrediënten:

  • 4 in ringen gesneden uien

  • 0,5 theelepel kerriepoeder

  • 5 eetlepels olie

  • 3 eetlepels bloem

  • 1,25 liter water

  • 2 bouillontabletten

  • 2 deciliter citroensap (= 4 citroenen)

  • 1 eetlepel gesneden kruizemuntblaadjes

  • 0,5 theelepel kaneel

  • zout, peper

  • 2 eidooiers

Bereiding:

  • Fruit de ui met de kerrie 5 minuten in de boter. Roer de bloem erdoor, giet er beetje bij beetje het water bij. Voeg de bouillontabletten toe. Laat de soep ongeveer 35 minuten zachtjes doorkoken.

  • Doe citroensap, kruizemunt en kaneel erbij en laat nog 10 minuten koken. Maak op smaak af met zout en peper.

  • Klop de eidooiers los en doe er enkele lepels van de soep bij. Goet die eimengsel onder zeer goed roeren voorzichtig bij de soep, die niet meer mag koken.

Ik heb er jaren goede sier mee gemaakt.

 
Eet smakelijk!