In het boek Alle smaken van de regenboog van Tessa Kiros staat op bladzijde 231 het recept In karnemelk gemarineerde kip. Tessa geeft als inleiding: Mijn vriendien Anabelle vertelde me dat kip boterzacht wordt, wanneer je het vlees in karnemelk marineert. In het diepe zuiden van Amerika maken ze zo veel geweldige kipgerechten klaar. Marineer de kip 12 – 24 uur (hoe langer, hoe beter). Dit gerecht is eenvoudig van smaak, dus voeg extra ingrediënten toe als je wilt. Voor de volwassenen kun je cayennepeper en extra kruiden toevoegen. Je kunt dit gerecht ook van kipfilets maken – sla ze gewoon iets platter, bak ze op dezelfde wijze en serveer ze in hamburgerbroodjes met sla en mayonaise. Of snijd de gilets in repen en maak een dipsaus van een beetje mosterd, honing, citroensap en zout. Ik serveer hier de aardappelsalade, maar ook de koolsalde met sinaasappel en citroen.
De hoeveelheden in dit recept zijn voor vier personen.
Klik hier voor de recensie van Alle smaken van de regenboog.
Ingrediënten:
-
1 kip, met vel en in 10 stukken gehakt
-
2 teentjes knoflook, gepeld
-
2 takjes rozemarijn
-
450 ml karnemelk
-
125 gram bloem
-
2 theelepels zoet paprikapoeder
-
milde olijfolie, om te bakken
-
partjes citroen, om erbij te serveren
Bereiding:
Leg de stukken kip in een grote schaal. Voeg knoflook en rozemarijn toe, bestrooi met 1 theelepel fijn zout en gied de karnemelk erover. Draai de stukken kip om zodat ze helemaal met karnemelk bedekt zijn. Dek de schaal af met plasticfolie en zet 12 – 24 uur in de koelkast. Draai de stukken kip een keer of twee om, om de smaken goed te laten intrekken.
Laat de stukken kip in een vergiet uitlekken (de marinade wordt niet meer gebruikt). Strooi de bloem op een bord en meng er paprikapoeder, ongeveer 1 theelepel fijn zout en peper naar smaak door.
Giet een laag van minstens 5 cm olie in een grote koekenpan en verhit op matig vuur tot de olie heet is. Paneer de stukken kip zorgvuldig met bloem. Bak de stukken kip krokant goudbruin. Temper het vuur iets, wanneer de kip te snel bruin wordt. Draai de stukken kip een paar keer om met een tang en bak tot ze diepgoudbruin en door en door gaar zijn. Laat ze op een keukenpapier uitlekken. Bestrooi met zout, garneer met partjes citroen om erover uit te persen en serveer meteen.
Eet smakelijk!