Zuurkoolsoep met bonen zoals in Triëst (De zilveren lepel per regio)

In het kookboek De Zilveren Lepel per regio staat op bladzijde 115 het recept Zuurkoolsoep met bonen zoals in Triëst. Voorbereiding 15 minuten, bereiding 3 uur, weken 12 uur, voor 6 personen.

Klik hier voor de recensie van De Zilveren Lepel per regio.

Deze hartige, rustieke soep van bonen, zuurkool en varkensribben is perfect wintervoedsel en een van de bekendste gerechten uit Triëst, maar de wortels ervan schijnen in Slovenië en Kroatië te liggen. 

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde bonen, bijvoorbeeld borlotti’s
  • 2 aardappels
  • Eventueel 1 ui, in plakjes
  • 1 gedroogd laurierblad
  • 2 tenen knoflook, geschild en heel gelaten
  • 200 gram varkensribben
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 100 gram gerookte pancetta, in dikke plakken
  • 250 gram zuurkool
  • Zout en zwarte peper

Bereiding

  • Week de bonen 12 uur in een grote kom koud water.
  • Giet ze de volgende dag af en doe ze in een pan met de hele aardappels, eventueel de ui, het laurierblad, 1 teen knoflook en het varkensvlees. Giet er 1 ½  liter koud water bij, zet de pan op laag vuur en laat alles ca. 1 uur pruttelen.
  • Verhit intussen 2 eetlepels olie in een pannetje op niet te hoog vuur. Hak de andere teen knoflook fijn, doe hem in de pan en bak eventjes. Roer er de bloem door en bak tot het mengsel nootbruin is geworden. Doe het bij de bonen en kook alles nog eens 30 minuten.
  • Verhit de rest van de olie in een andere pan met deksel, voeg de pancetta toe en bak een paar minuten. Doe er de zuurkool bij, voeg zout en peper naar smaak toe, leg het deksel op de pan en laat alles op laag vuur ca. 1 ½  uur pruttelen. Roer af en toe. Als de zuurkool te veel uitdroogt, kun je wat heet water toevoegen.
  • Wacht tot de zuurkool gaar is en doe hem bij de bonen. Voeg zout en peper naar smaak toe en kook nog eens 20 minuten. Haal de pan van het vuur, laat de soep op kamertemperatuur rusten en zet hem lauw op tafel.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. De Zilveren Lepel per regio.