In het kookboek Fermenteren van Adam Elabd  staat op bladzijde 50 het recept Zeezuurkool. Ferment  bacteriën. Voorbereiding  40 minuten. Staan  minstens 5 dagen. Voor  circa 2 kg

 

Kelp en nori geven een zilte oceaansmaak aan deze probiotische energiecentrale maar dragen ook onmisbare voedingsstoffen zoals calcium en jodium bij.

 

Klik hier voor de recensie van Fermenteren.

 

Je hebt nodig…

  • 1 middelgrote kool, in reepjes van 6 mm
  • ½ eetlepel zout
  • 6 – 7 gedroogde kelpbladeren, verkruimeld
  • 30 g gedroogde nori, verkruimeld
  • 1 weckpot van 2 liter

 

Stap voor stap

 

  1. Meng de kool en het zout in een grote kom. Leg er een bord op en laat het 1 – 3 uur staan of tot een deel van het vocht vrij is gekomen.
  2. Doe de kelp en nori bij de kool. Meng het zeewier en de kool met schone handen grondig om er meer vocht aan te onttrekken.
  3. Schep het mengsel in de steriele pot en druk het aan tot alle ingrediënten onderstaan.
  4. Schroef het deksel erop en bescherm de pot tegen zonlicht. Laat de inhoud minstens 5 dagen op kamertemperatuur fermenteren.
  5. Proef of je tevreden bent over de fermentatie, en zet de pot in de koelkast. De zuurkool is daar verscheidene maanden houdbaar.

 

Experimenteer met allerlei (combinaties van) soorten zeewier. Dulse, kelp, nori, kombu, wakame en spirulina geven allemaal een andere smaak en verschillende gezonde stoffen.

 

Eet smakelijk!

 

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de onderstaande banner voor meer informatie.